Оправдан за отвличане на дете иска почти 2 милиона обезщетение от държавата

Крими

25-06-2015, 00:06

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Атомният физик от Русе се жали за причинения стрес

Рекорден иск за над 1,8 милиона лв. за причинени вреди и пропуснати ползи, гледа Окръжния съд във Велико Търново, информира "24 часа". Делото по Закона за отговорността на държавата е заведено от 60-годишен атомен физик от Русе, който преди 2 години бе арестуван и съден за отвличане на невръстно дете заради повреден стар кемпер "ЖУК".

Соцвозилото от години стояло пред блока неизползвано, а собственикът му подавал десетки сигнали до прокуратурата, че невръстни вандали са го изпочупили и описали с графити. От полицията обаче не направили нищо, защото извършителите били малолетни и не можели да бъдат подведени под отговорност.

Екшънът се разиграл на 17 май 2013 г. Група деца играели волейбол пред блока, където бил паркиран разнебитения кемпер. Топката се изтъркулила под жука и 10-годишно момиченце се навело да я вземе. В това време обаче вманиаченият собственик надзърнал през терата и видял, че детето се хванало за регистрационната табела. Изтичал разярен пред входа, сграбчил момичето за ръката и го завлякъл в жилището си пред очите на приятелчетата му и десетки събрали се съседи, докато то пищяло да извикат майка му. Щом "арестувал" злосторничката, гражданинът повикал полиция. Униформените обаче отвели него в ареста, затова че противозаконно е лишил от свобода невръстното дете. Физикът се сдобил с обвинение, а две съдебни инстанции в Русе и Велико Търново му лепнали условна присъда. ВКС обаче я отменил заради малозначителността на деянието.

Тогава русенецът решил да търси компенсации. Твърдял, че със задържането му под стража и от цялото наказателно производство са му причинени силен стрес, пренапрежение, притеснения, душевни терзания, страх от затвор и нарушаване правото му на свободен избор какво да върши, в това число пропускане на прякото излъчване по телевизията на финала по тенис в Рим.

В съдебно заседание ищецът поискал 500 001 лв. за причинените страдания. Отделно изчислил и 652 800 евро пропуснати ползи. Твърдял, че по време на наказателното преследване не могъл да работи по специалността си .

Съдът е признал обаче само 1000 лв. неимуществени вреди в следствие на поддържаното обвинение. Прокуратурата трябва да плати и около 58 лв. разходи за пътуване и съдебни разноски.

Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)