Три деца в семейство е стандартът при ромите в областта

Мисия

25-06-2015, 14:57

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

29 са случаите на съжителство с малолетни

Стандартното ромско семейство във Великотърновски регион отглежда по две-три деца. Това сочат резултатите от проучване на център “Амалипе” за проследяване на тенденциите при ранните ромски бракове, съобщи Дарик радио. В анкетата са включени 350 души от 18 до 55 години, живеещи в Леденик, Водолей, Горна Оряховица, Златарица, Стражица, Виноград и Стамболово.

Проучването е установило само 29 случая на съжителство между роми под 14 години. Това са предимно уредени бракове при бургуджиите и милетта, обясни Теодора Крумова от център “Амалипе”. Най-рано ромите се женят в Горна Оряховица и Водолей.

Целта на изследването е да анализира причините, довели до ранните бракове в общността, за да се набележат мерки за ограничаването им, каза още Крумова. Анкетата е направена по международен проект „Ранни бракове – културна традиция или употреба”, в който българската неправителствена организация работи с партньори от Словения и Италия. ”Сред анкетираните преобладаваха представители на групата милет, но бяха обхванати и групите рудари, калдараши, бургуджии, както и етнически българи”, сподели Теодора Крумова.

Средният брой деца в ромските семейства е 2.57, т.е. моделът с две и три деца е най-популярен, уточни тя. 75 % от домакинствата са само от родители и деца, без съжителство с други поколения. „В образованите общности преобладава тенденция за бракове на по-късна възраст. Интересен бе фактът, че от анкетираните в Златарица роми всеки трети учеше висше образование”, посочиха от “Амалипе”. Проектът за превенция на ранните бракове сред ромската общност е с продължителност две години. Дейностите се финансират от Програма „Дафне” ІІІ на Европейската комисия.

Резултатите от проучването ще бъдат представени и дискутирани по време на обучение, което “Амалипе” ще проведе от 26 до 28 юни във В. Търново. Участие ще вземат над 30 общински експерти в областта на социалното осигуряване, специалисти в образованието, представители на полицията, на местната общност и местни модератори. В рамките на планираното обучение ще бъдат разгледани темите: Национални програми за интеграция на ромската общност: между добрите документи и реалното изпълнение, Ромските групи в България и специфика на работата в ромска общност, Ранните бракове: каква е реалната картина и как можем да противодействаме, Решаване на конфликти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов