Глобиха дядо с 15 бона заради нелегална ракия

Животът

27-06-2015, 10:14

Автор:

velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Според стареца скоросмъртницата не била за продан, а колекция, събирана четвърт век

81-годишен мъж от великотърновското село Водолей ще трябва да плаща 15 291 лв. глоба заради домашно сварена ракия, съобщава "Монитор". При съвместна акция на митничари и полицаи в мазето на дядо Христо Рачев били открити 1,7 тона алкохол и ръждив казан.

Според държаните служители заради огромното количество ракията е била предназначена за продажба. Старецът пък твърди, че е събирал скоросмъртницата четвърт век и че тя е своеобразна колекция. Той обвинява митничарите, че са нахълтали в дома му в негово отсъствие.
„Няма да им платя глобата, защото нямам толкова пари. А и това е стара ракия, която съм варил преди години. Как ще ме карат да плащам сега за нея. Плащане на акциз не може да действа със задна дата. Ако и на втората инстанция ме осъдят, ще искам помилване от президента. Аз ли съм най-големият престъпник в България”, възмущава се дядо Христо. А за открития казан казва: „Направих го да могат хората от селото да си варят джибрите. Аз самият вече не го ползвам. Сега искат да ми го вземат с оръжие, ама аз няма да им го дам.” Според съда обаче с ръждивия казан и откритата контрабандна ракия възрастният мъж е нарушил закона за акцизите и сега ще трябва да си плаща.
Дядо Христо разказва още, че миналата година, когато внукът му се оженил, той отишъл в агенция „Митници“ и поискал да му дадат поне 30 литра от конфискуваната ракия за сватбата. Оттам обаче категорично му отказали. Така се наложило гордият притежател на близо два тона ракия да ходи и да купува от магазина, за да не се излагат пред сватбарите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов