Започва ХІІІ-ото издание на Петропавловския събор край Лясковец

Съборът е най-голямото фолклорно събитие за Северна България

 ХІІІ-ото издание на Петропавловския събор се провежда край Лясковец. В него се включват над 4000 изпълнители от цялата страна. Съборът е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „малката Копривщица”. Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Той се провежда под патронажа на кметовете на трите общини, информират от местната администрация в Горна Оряховица.
В продължение на два дни на 2-те открити сцени се представят над 200 състава с над 260 изпълнения. 70 са индивидуалните изпълнители на събора, 13 са дуетите, трио – 5 и 1 квартет. Международното участие тази година е на фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна гора и Грузия. Изпълненията започнаха в 9.00 ч. и ще продължат през целия ден.

Най-възрастният участник в събора е 84-годишният Гиньо Златев от хасковското село Долно Белово, община Димитровград. На 83-годишна възраст са и две певици – Пенка Ненова от лясковското село Добри дял, самодейка във Фолклорна група при НЧ „П. Р. Славейков – 1903” и Вичка Владова от горнооряховското село Писарево, художествен ръководител на Женския народен хор при НЧ „Съгласие – 1905”. Най-малката изпълнителка е само на 4 години. Това е Христина Панайотова от Фолклорна група „Росна китка” при Клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка” от град Лясковец, където пее заедно със своята прабаба. Малката Христина има и индивидуално изпълнение на песента „Отде дойде, мамо”. В програмата на събора ще се включи и 7-месечно бебе, което ще участва в обичая „Годеж” на групата „Годежари” от град Раковски.
Петропавловският събор няма конкурсен характер, но организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. В състава на комисията влизат акад. Крум Георгиев – етно-музиколог, председател на Общество за фолклор в България, проф. д-р Елена Кутева – директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, Ивайло Иванов – главен хореограф на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и доц. Митко Димитров-преподавател в катедра „Музика” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Решението на журито ще бъде обявявано публично след всеки ден. Изпълнителите ще получат грамота и плакет със знака на събора.

Новост тази година е, че най-високо оценените в отделните жанрове ще бъдат удостоявани със званието „лауреат” и ще получават диплом, плакет и парична награда. Творческата комисия ще предложи за награждаване и три колектива или индивидуални изпълнители, на които ще бъдат присъдени специални награди на кметовете на трите общини.
Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.
Тази година Петропавловският събор на народното творчество бе открит от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)