Лясковец празнува на Петровден

Животът

29-06-2015, 06:00

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Христо Глушков и Димо Минев /посмъртно/ са новите почетни граждани

С празнична Света литургия по случай храмовия празник на манастира „Св.Св. Петър и Павел” ще започнат днес честванията на Лясковец. В 19 часа ще се проведе тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат гласувани наградените с почетните звания тази година. Посмъртно за почетен гражданин на Лясковец ще бъде обявен Димо Минев. Той е наш съгражданин, историк, краевед, филолог, университетски преподавател, общественик и виден учен. Тази година се навършват 110 години от рождението му. През 1944 година той издава своя най-значим труд – „Град Лясковец – минало, сегашно състояние и дейци”. Неговият труд и днес е най-значимият справочник за град Лясковец, ориентир за всеки краевед, историк, изследовател, етнограф. През 2004 година, с помощта на дарители и родолюбиви лясковчани, бе направено второ фототипно издание на тази безценна история на Лясковец.

Със званието „почетен гражданин” на община Лясковец ще ъде удостоен и проф. Христо Глушков - също историк, потомък на две стари лясковски фамилии – Глушкови и Келяви. Проф. Глушков е автор на 6 монографии, на учебник по нова история и на около 60 научни студии и статии. Проявява интерес към историческото минало на град Лясковец, член е на ред-колегията на сборника „Лясковец” и има публикации по тези проблеми. 

С Годишната награда (почетен знак и диплом) за заслуги към Община Лясковец в областта на икономиката се удостоява Фирма „Го грил” ООД, гр. Лясковец - фирма с абсолютни успехи през последните пет години.

С Годишна награда (почетен знак и диплом) за заслуги към Община Лясковец в областта на духовността и културата се удостоява НЧ „Напредък-1870” - гр. Лясковец, което тази година отбелязва 145-ата годишнина от създаването си.

Три са наградите за заслуги в областта на образованието – за Петранка Николова Стоянова, за Керанка Караиванова и Даниела Христова - първите две са директорки на детските заведения в Козаревец и Драгижево и имат 40 годишен опит и стаж, а по-младата им колежка е директор на основното училище в Джулюница.  Христова, макар и млада, бързо успя да изведе училището до високи успехи и подобряване на процеса на обучение и материалната база, като успешно реализира за 4 години редица проекти. 

В областта на спорта наградата получават трима млади спортисти от спортен клуб „Акро Нова” – Маринела и Ивайло Люцканови и Елена Ангелова, с треньор Николай Михайлов. И трите деца са носители на призови отличия, както от национални, така и от международни първенства.

На Петровден всяка година най-добрите ученици в общината биват награждавани за своя труд в овладяване на знанията с така наречената Общинска ученическа награда. Тази година журиращата комисия номинира за награда 12 ученици.

Шест са децата номинирани за награда в област „Науки” – Тони Тончева, Дарина Хараламбус, Карина Димова, Кристиян Иванов и Никол Саламанова. В област „Изкуство има две момичета с награда – съвсем малки – първокласничките Ина Атанасова и Карина Ибрямава. В област „Литература” – награда получава шестокласничката Ина Михайлова, а в област „Спорт” наградените са четирима – Николай Генов, който за втори път става носител на Ученическата годишна награда и е третия най-добър в класацията на Българската спортна федерация по ориентиране - „10-те най-добри ориентировачи в България за годината”. Другите три номинирани деца в област „Спорт” са Добромир Василев, Георги Нейков и Мартина Димитрова.

След тържествената церемония по награждаването на най-достойните лясковчани от 19,30 ч., празничната програма за Петровден продължава с веселие на площад „Възраждане”. На откритата сцена в 20:30 часа започва концертната програма - гостите и жителите на града ще бъдат веселени от фолк-певицата Тони Дачева и „ТОНИКА ДОМИНИ”. Участие ще вземат и млади изпълнители от Лясковец – наградените с годишната награда Маринела и Ивайло Люцканови от Клуб за спортна акробатика „Акро Нова” и наши млади таланти от Клуб за спортни танци „Ксани денс” - Габриела и Християн Йорданови.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)