Трима са почетните граждани на Павликени

Животът

29-06-2015, 18:01

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това са Венка Борисова, Петранка Новосад и д-р Никола Христов

Трима са почетните граждани на Павликени. Званието получават самодейна актриса Венка Борисова, бизнесдамата и творец Петранка Новосад и доктор Никола Христов. С едностранен плакет беше удостоен д-р Спиридон Борисов. Официалната церемония по връчването на почетните плакети се проведе днес – в деня на светите апостоли Петър и Павел.
„Градът ни посреща 72-та си годишнина с оптимизъм, вяра и смелост да мечтае за бъдеще на проспериращ български град”, каза в своето слово инж.Емануил Манолов. „Благодарение на усилията на всички нас, сплотени и единни в действията си, Павликени се промени много в изминалите години. Със завършването на строителството на обекти като градската пречиствателна станция, спортните обекти, социалните центрове за деца, общинските пътища, ремонта на Летния театър, аз вярвам, че сме на прав път да постигнем нашата цел да имаме благоустроен, уютен и сигурен общ дом“, каза още градоначалникът. Той благодари на всички, които са помогнали за добруването на Павликени.
Отличията на обявените за почетни граждани връчи кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов. Самодейната актриса Венка Борисова благодари на съгражданите си за получения плакет. Бизнес дамата и творец Петранка Новосад каза в словото си, че е родена в Павликени една година след обявяването му за град. „Тук получих първите уроци по родолюбие и трудолюбие. Тук започнаха и първите трепети на любовта ми, която ме събра с моя съпруг Йосиф Новосад“, разказа г-жа Новосад. Неврологът Никола Христов се обърна към градоначалника с благодарност за подкрепата за общинската болница и закупуването на нов томограф. Той благодари на своите колеги в МБАЛ-Павликени за грижите им за здравето на жителите на града. Едностранен плакет беше присъден на д-р Спиридон Борисов.
Наградени бяха и учители от Павликени. За тях се разказва в есето "Любов за учителя" на Милена Георгиева, което е отличено със специалната награда от Канадско-българския културен център "Зорница" в техния конкурс. Педагозите Кина Сиракова, Григор Неделчев и Лилия Йорданова получиха почетни грамоти от Общината.
Празникът на Павликени уважиха народните представители Иван Иванов и Мариана Бояджиева, областният управител проф.Пенчо Пенчев, кметовете на Стражица, Горна Оряховица, Елена, Сухиндол и др.
Сред официалните гости бяха и делегации от румънския град Болдещ Скаени и представители на районния изпълнителен съвет на Пружани, Беларус. Празникът уважиха още представители на руското консулство и др. Благослов за града отслужи митрополит Григорий.
Възстановка на историческия момент с обявяването на Павликени за град направиха актьорите от самодейния театрален състав при НЧ „Братство-1884“. Под режисурата на Дарина Митева те пресъздадоха пристигането на делегация с фаетон, в чиито състав са първенците на тогавашното село. Те изброиха причините да настояват пред цар Борис III за обявяването на селището за град. С постановление на Министерски съвет с номер 72 от 29 юни 1943г. Павликени е обявен за град, а Павликенската селска община се признава за градска община.
Празничната програма продължава с концерт на Капанския фолклорен ансамбъл от Разград. Спектакълът започва в 19:00ч. в Летния театър в Павликени.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов