Музеят представя луксозни вещи на Евстати Селвели

Велико Търново Лайф

01-07-2015, 09:25

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията е част от рубриката „Непознатото наследство”

От днес в рубриката „Непознатото наследство“ (Из тайните на миналото) Регионален исторически музей-Велико Търново представя луксозните лични вещи на търновския търговец Евстати Селвели. Предметите и тяхната история в 5-минутен клип с 3D анимация могат да се видят през целия месец в специална витрина в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

През Възраждането Велико Търново е един от най-добре развитите занаятчийски и търговски центрове в българските земи северно от Балкана. Съществено значение за стопанския просперитет на града и региона в края на ХVІІІ и първата половина на ХІХ в. има разширяването на търговските отношения и връзки с европейските държави, които се активизират осезаемо след Кримската война. Заслуга за това имат някои от най-големите търговски къщи в старата столица, ръководени от будни и предприемчиви българи.

Един от тях е Евстати Хаджиниколов Селвели. Роден в семейството на стария търновски род Селвелиеви, получил образование в гръцко и българско училище, той развива мащабна за времето си търговска дейност, като работи самостоятелно и в съдружие с редица изявени търновци, като Хаджи Минчо х. Цачев, хаджи Николи Минчев, Атанас Михайлов и др. Основаното от тях съвместно търговско дружество функционира от 1841 до 1865 г., като открива свои постоянни представителства във Виена и Цариград. Евстати Селвели ръководи Виенската кантора и седалището в Търново. Търговската къща поддържа активни контакти с Австрия, Русия и Англия, внася разнообразни манифактурни и колониални стоки и изнася местни земеделски произведения.

Евстати Селвели е не само един от най-видните търговци в града, но и член на Търновската градска община, председател на местното търговско съдилище, активен участник в борбата за църковна независимост. Последните години от живота си прекарва във Виена, където ръководи делата на търговската фирма.

Свидетелство за материалното благополучие и изискания европейски вкус на Евстати Селвели са съхраняваните в РИМ–В. Търново негови лични вещи. Безспорна проява на лукс са запазените два комплекта трапезни прибори за сервиране, поставени в специално изработени дървени кутии с цветна художествена украса и изящен релефен кант отгоре. Изобразените върху кутиите сцени се отличават със своя детайлен рисунък и носят стиловите особености на бароковото изкуство.

Приборите са от сребро, всеки комплект се състои от вилица, лъжица, нож и десертна лъжичка. В основата дръжките им са украсени с релефен флорален орнамент, над който са гравирани две ръкописно изписани латински букви –„Е” и „S”, представляващи монограм на собственика Евстати Селвели. Високото качество на изработка и орнаментиране, както и наличието на производствени щемпели и монограми дават основание да се предположи, че двата сребърни комплекта за сервиране са изработени по поръчка на търновския търговец в някой от реномираните европейски ювелирни центрове през втората или третата четвърт на ХІХ в.

Сред личните вещи на Евстати Селвели се откроява едно луксозно цигаре с дължина 19 см. То се състои от три сегмента, направени от сребро, кост или рог и кехлибар. Основната част на цигарето е сребърна, богато орнаментирана, изработена с майсторска филигранна техника. Към нея посредством малък костен сегмент, оцветен в черно, е прикрепен добре полиран мундщук от кехлибар. Цигарето е поставено в удобен кожен калъф, подплатен с кадифе. Върху него ясно се различава печатът на производителя - австрийската фирма „Раух” със седалище във Виена.

Представените лични вещи на Евстати Селвели се отличават със своята изящна изработка и дават представа за материалните възможности, естетическия вкус и високия стандарт на живот на един от най-ярките представители на търговското съсловие в старата столица. Те илюстрират навлизането на европейските стоки и модни тенденции в бита и ежедневието на българския възрожденски елит от средата на ХІХ в.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)