Фестът „Средновековна България“ продължава с поклонически лагер, игри и забавления

Мисия

02-07-2015, 11:17

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Малчуганите ще поиграят на пренасяне на яйце с пръчка до гърненце, хвърляне на камъчета в обувка и хвърляне на метални кръгове върху рог

Поклонически лагер ще даде началото на второто събитие от Фестивала на историческите възстановки „Средновековна България“ във Велико Търново.

Лагерът ще бъде пресъздаден на 10 юли от 20:00 ч. в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира Великата Лавра. Възстановката ще започне с факелно шествие, а в двора на църквата членовете на търновския клуб „Традиция“ ще разпънат походни шатри и ще пресъздадат атмосферата на средните векове с кухнята, музиката, танците и забавленията от онази епоха.

На 11 и 12 юли фестивалът ще продължи на крепостта Царевец от 9:00 до 18:00 ч. с различни игри и работилници за деца и възрастни. Малките посетители на събитието ще могат да пробват забавленията на техните връстници от Средновековието – пренасяне на яйце с пръчка до гърненце, хвърляне на камъчета в обувка, теглене на въже, хвърляне на метални кръгове върху рог, чупене на орехи, пускани по дъска и др. Децата ще изработват ножчета и кожени изделия, торбички и медальони по старинни технологии, ще се учат на калиграфия и реставрация на керамични съдове и др. В музей на открито варненските реанактори от Сдружение „Чигот“ ще покажат въоръжение от XII-XIV в., а Калина Атанасова ще представи своите реконструкции на средновековни костюми от епохата на Второто българско царство.

Фестивалът на историческите възстановки „Средновековна България“ стартира през юни и е част от програмата за Националните чествания посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Инициативата е на Община Велико Търново и се реализира от местния Клуб „Традиция“ с участието на реанакторски групи от страната.

В края на август, на 29-ти и 30-ти, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие и демонстрации на битки -  между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др.

Финалът ще е през октомври в църквата-музей „Св. Димитър Солунски“ с голяма възстановка, пресъздаваща обявяване въстанието на Асеневци срещу Византия на 26 октомври 1185 г.

Входът за фестивала е свободен, като се заплаща само таксата за посещение на Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

 

Програма

 

10 юли Поклоннически лагер

20,00 ч. Църква „Св. 40 мъченици“ и манастир Великата Лавра - възстановка на лагер на поклонници  с походна готварница, кръчма, пазар, работилници, музика и танци.

 

11  и  12 юли Средновековно селище Търновград 

9,00 – 18,00 ч. крепост Царевец - демонстрации на занаяти: Студено коване и чеканка (изработване на елементи за шлем и накити). Обработка на кожа, изработване на кожени изделия и  производството на пергамент. Монетосечене . Дърворезба. Ножарство. Плетене на дантела и на колани на кори. Демонстрация на бойни оръжия и доспехи от XII-XIII век. Стрелба с лък, арбалет и балиста. Изложба на облекла и накити , пресъздадени по образци от средновековието на България. Състезателни игри от средновековието. Средновековна кухня : приготвяне на ястия по стари рецепти, печене на безквасен хляб на плоча, дегустация на сладки и пълнозърнест хляб по средновековни рецепти, дегустация на медовина.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов