Тодор Галунов: ГЕРБ ще доминира в бъдещия Великотърновски общински съвет

Животът

05-07-2015, 07:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кмет отново ще е кандидатът на ГЕРБ, прогнозира политологът

„Като гледам състоянието на българския политически живот и в частност в общината ми се струва, че въпреки всички критики, които могат да бъдат отправени към ГЕРБ – все пак това е най-силната формация и тя ще доминира в бъдещия Великотърновски общински съвет”, прогнозира в интервю за Общинско радио Велико Търново професорът по политология Тодор Галунов. По негови думи на този етап най-вероятният победител за кмет е също кандидатът на ГЕРБ. „Той трябва да гони победа на първия тур. Вторият тур е малко рисков. Ако направим аналогия с изборите преди четири години, виждаме, че на втория тур всички опозиционни, полуопозиционни партии, партийки и формати имат ресурс да се консолидират от идеята „анти”. Не казвам, че вторият тур ще обърне хода на местния политически живот, но той носи известен риск за партия ГЕРБ. Затова ми се струва, че нейната тактика ще бъде победа на първия тур, колкото и да изглежда трудно”, коментира проф. Галунов. Според политолога БСП ще запази втората си позиция и ще бъде най-голямата опозиционна сила в местния парламент. Свои места ще имат ДПС, Патриотичният фронт, Реформаторският блок. „Оттук нататък има поле за един или два, граждански формата, макар че механизмът на изборите е такъв, че който и да се яви, той трябва да използва логото поне на една политическа партия”, каза Галунов. Според него шансове има АБВ, изненада може да внесе „Движение 21”.
Политологът подчерта, че участието на Реформаторския блок с единна кандидатура за кмет е в политически интерес на коалицията. „Всяко явяване на реалния политически пазар с две кандидатури означава, че някой от форматите в Блока ще излезе и с отделна партийна листа. Всяко раздробяване може да направи лоши шеги на Блока. Те са по-силни, когато са заедно и ще имат добро присъствие в  общинския съвет. Кмет от тази формация в момента не може, трудно ще излезе”, смята проф. Тодор Галунов.
„Ако се реализира национален референдум с местните избори, въпросите ще се поразмият и дебат в чист вид за бъдещето на общината няма да има”, каза политологът. „Надявам се, че местният политически елит ще намери начин да направи един що-годе добър дебат на тема накъде да върви Велико Търново в близките години, не само в рамките на предстоящия четиригодишен мандат. Да покажат, че у тях има способност и капацитет да направят нещо реално за града, тъй като има проблеми, които са видими”, каза още Галунов.  Той не скрива опасенията си, че и в тази кампания ще има компромати, а част от идеите ще бъдат изместени от партийния, корпоративния и приятелския вот.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)