Припомняме си за делото на хаджи Димитър и Стефан Караджа

Мисия

05-07-2015, 09:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мобилна изложба идва в музей „Възраждане и Учредително събрание”

Мобилната изложба „В името на драгоценното ни отечество” ще бъде открита на 6 юли от 10 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Тя е посветена на 175 години от рождението на войводите хаджи Димитър и Стефан Караджа и 147 години от преминаването на четата на именитите революционни дейци при свищовското село Вардим и бойните действия в Търновския край. Мобилната изложба е изработена на 11 броя винили и съдържа информация за живота и дейността на сливенските войводи.
”С фотоси, документи и веществен материал са представени родното място на двамата войводи, хайдушкия период, революционният кръг около Георги Раковски, подготовката на четата от 1868 година, четниците и организаторите, както и места на сраженията и паметни знаци", сподели Светла Атанасова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя уточни, че сред представените в изложбата експонати се открояват снимките на войводите, портретите на Иван Христов Райчев, Коста Евтимов и Петър Обретенов – загинали при боевете в м. Канлъ дере до Вишовград; портрети на четниците Христо Патрев, Марин Нейков и Димитър Николов Заралията – заловени и изпратени на заточение. Присъстват оригинални снимки на родната къща на х. Димитър Асенов   в Сливен от 1931 година, както и родния дом на Стефан Караджа в   село Ичме ( дн. Стефан Караджово ) в община Болярово. „Интерес представлява запазеното оръжие на войводите   „револвер – сабя” , произведено от френската оръжейна фирма „Гусенс и син” и знамето на четата, спасено от оцелелия четник Христо Македонски след сражението на връх Бузлуджа.
Организатори на гостуващата изложба са Община Сливен и Регионален исторически музей – Сливен. Куратори на експозицията са уредниците Мария Кирова и Росица Георгиева.
       

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов