Днес е денят на целувката!

Животът

06-07-2015, 12:07

Снимка:

24open.ru

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Светът го отбелязва от 1988 година, по идея на британците

Световният ден на целувката се отбелязва от 1988 г. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН. Идеята целувката да си има международен ден идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.

В съвременната Западна цивилизация целувката е най-честият израз на обич и привързаност. Между близки хора целувките се разменят обичайно по бузите. По същия начин по-възрастните целуват децата и обратно. Когато изразява романтично привличане или сексуално желание, целувката се осъществява между устните на двама души или между устните на единия и част от тялото на другия. С целувка също може да се изрази почит, уважение и преклонение. Пример за това е целуването на ръка на свещениците или на родителите в някои култури. От друга страна грубата целувка може да изрази и ненавист или подигравка или да демонстрира превъзходство. Целувката е заучено поведение, свързано със социализацията на индивидите, подобно на пощенето при приматите. Действия, наподобяващи целувки, се наблюдават и при някои маймуни.

Според някои учени целувката е възникнала преди милиони години от ритуала, при който животните хранели малките си уста в уста. Според други изследователи обаче целувката е възникнала от традицията, когато хората са се опознавали като си душили лицата. Първото писмено свидетелство за целувката като израз на романтично действие произлиза от Древна Индия. Преди около 1000 г. пр. Хр. в поемата „Махабхарата“ се описва за първи път целувка по устните. Това е най-старото описание на романтична целувка, открито досега.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов