Двама търновци са номинирани за наградата „Пазител на Традициите”

Велико Търново Лайф

07-07-2015, 09:00

Снимка:

"Пазител на Традиции"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Виолета Чалъкова и Димитър Нешев се състезават в категорията „Занаяти”

Двама великотърновски майстори са номинирани за наградата „Пазител на Традициите”. В категория „Занаяти” – млади е номиниран синът на известната занаятчийка Нина Нешева - Димитър Нешев. Той се конкурира със Стоян Генов, Николай Беляшки и Бойчо Владимиров.

Виолета Чалъкова е номинирана в категорията „Занаяти” – големи. В категория „Селище” великотърновското село Джулюница се съревновава със Селановци, град Ямбол и град Трявна. Гласуването приключва на 11 октомври, а церемония по връчване на наградите за „Пазител на Традициите“ 2015 и награждаване на победителите от фотоконкурса “Пазител на Традициите“ 2015 е на 13 ноември.

Националната инициатива “Пазител на Традициите” е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

“Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда за шеста поредна година, като всяка година на специална церемония се отличават най–добрите постижения в тази насока с приза “Пазител на традициите” в различни категории. През 2012 година бяха добавени категориите „Млади“ (до 35 години) в областите „Занаяти”, „Изкуство”, „Фолклор” и „Кулинария”, както и категориите „Личност” и „Организация“. През 2013 беше добавена и категорията за „Населено Място”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)