На местните избори е важно изискването за уседналост

Животът

08-07-2015, 14:17

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Студенти от други места не могат да гласуват в града, в който учат

Най- много изборни нарушения са свързани с правилото за уседналост, съобщиха във Велико Търново представители на ЦИК, които проведоха среща със служители на общинската и областната администрации. По време на обучението бяха коментирани въпроси за техническото обезпечаване на изборите, готовността за вота и редица проблеми. Целта е да се предотвратят изборни нарушения, съобщи Дарик радио.

Особено важно е да се знае изискването за уседналост. Шест месеца преди вота гласоподавателят трябва да е живял в съответното населено място и да има налична регистрация по постоянен или настоящ адрес. „Това се оказва доста сложно за избирателите, не се осмисля и от комисиите по места. По този начин на последните избори се стигна до огромни нарушения. При парламентарния вот 70 са били лицата, гласували в нарушение на изборния кодекс, а други 47 са пуснали бюлетина повече от един път. При изборите за Европейски парламент имаме 1959 избиратели, които са гласували без да имат настоящ адрес на територията на Европейския съюз”, посочи Румяна Сидерова, член на ЦИК.

До урните могат да отидат само тези, на които и двата им адреса са на територията на страната според национална база данни. „Има много лица, които са се върнали от чужбина и не са променили адресната си регистрация по настоящ адрес. Това е задължение на избирателя, а не на някой друг орган. Липсата на регистрация води до загуба на право на глас”, подчерта Сидерова.

Въпреки продължителната разяснителна кампания огромно количество недействителни бюлетини белязаха миналогодишните избори. Една от причината е, че хората не могат да осмислят напълно начина на гласуване. Често избирателите не посочват коя партия или коалиция подкрепят и обозначават само преференцията. Това прави бюлетината недействителна.

На местните избори студентите и пълнолетните ученици от други населени места няма да се ползват с привилегии и няма да могат да гласуват в града, в който учат. „Това може да се случи само ако те имат настоящ адрес поне шест месеца от датата на изборите. Тогава могат да подадат на общо основание заявление, че ще гласуват по настоящ адрес. Пред тях стои и възможността да се върнат в населеното си място като в деня на изборите и този след него се освобождават от занимания”, обясни Румяна Сидерова. Ако обаче има референдум студентите и пълнолетните ученици могат да дадат своя вот в градовете, в които учат.

Право да гласуват имат и чужденците, които имат статут на постоянно пребиваващи. И за тях важат правилата за уседналост, но е необходимо да подадат заявление, за да бъдат включени в избирателния списък. От ЦИК съобщават, че лицата с увреждания, които не могат да стигнат до секциите в деня на вота, трябва да подадат заявление, че желаят да пуснат бюлетина посредством подвижна избирателна кутия. Това трябва да се случи до 20 дни преди началото на вота. За да се организира този процеса, е необходимо да има поне 10 желаещи граждани.

Бюлетината вече е утвърдена и ще изглежда по същия начин като при парламентарните избори. На тези избори ще се гласува с три бюлетини- за кмет на община, за кмет на кметство и за общински съветници, като в общинските центрове всеки избирател ще пуска по две бюлетини.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов