Зърнопроизводители от страната ще излязат на протест след 20 юли

Протестът ще е срещу Наредба за регистриране и отчитане на продажби на гориво

Зърнопроизводителите от цялата страна ще излязат на протест след 20 юли. Това каза за Радио „Фокус” Ангел Вукодинов, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Протестът ще е срещу Наредба 18 от 2006 година за регистриране и отчитане на продажби на гориво на търговските обекти. Този документ регламентира монтирането на новомери и фискални устройства на съдовете за гориво.

„ В момента е най-активният сезон по отношение на прибиране на реколтата и няма как да накараме нашите колеги земеделски производители да си зарежат прибирането на реколтата. Протест може да се очаква след 20 юли. В допълнително определена дата, ще направим едновременно изпълнение на законовата наредба – а именно, че ако ние нямаме монтирани системи след 31 август, ще трябва да зареждаме на бензиностанцията, за да изпълняваме закона и ще го покажем в действие как би изглеждало неговото прилагане”, коментира Вукодинов. Той обясни, че протестиращите ще се извинят на техните съграждани и съселяни, защото подобно зареждане на слескостопанска техника на една бензиностанция ще предизвика хаос.  

Няма контрабанда на гориво сред зърнопроизводителите. Никой по време на разговорите, които имахме с Комисията по земеделието, с отделни народни представители и парламентарни групи не заяви пред нас, че проблемът е в контрабандата, каза още Вукодинов, като обясни, че от НАЗ апелират за сериозни санкции по отношение на всякакви опити за контрабанда.

"Проблемът не е при нас. Контрабандата става или чрез танкерите по моретата, или чрез специални цистерни, или с помощта на рафинерии. Ефект от тази мярка няма да има и това е първият проблем. Вторият проблем е, че поставянето на устройства ще струва около 15 000 лева, особено ако се налага преоборудването с нови съдове и цистерни, които да са по съответните изисквания. Освен това трябва да се поддържа постоянна интернет връзка. За целта са нужни обучен човек, помещение, компютър. Трябва да превърнем обекта в действаща бензиностанция. В края на краищата ние сме земеделски производители, изпълняваме закона, но сме крайни потребители и получаваме горивото си с платени такси и мита. Ако някой във веригата преди нас не е платил- нека да гонят него. Това е работа на държавните органи”, коментира Ангел Вукодинов. По думите му, цената на фискалните устройства е различна и финансовата тежест е бреме за зърнопроизводителите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов