Пресъздадоха средновековен поклоннически лагер в Търново

Доброволци от дружество “Традиция” пресъздадоха атмосферата и живота в царския Търновград

Уникална възстановка на средновековен поклоннически лагер беше пресъздадена във Велико Търново, съобщи БНТ. Лагерът е разположен в двора на историческата църква „Свети 40 мъченици”. Десетки доброволци от дружество “Традиция” пресъздадоха атмосферата и живота в царския Търновград. Инициативата е част от тържествата, с които старата столица отбелязва 830 години от въстанието на братята Асен и Петър.

Християнските поклонници се събраха в храма с тържествено факелно шествие.

В лагера, разположен в двора на църквата “Свети 40 мъченици” ги очакваше автентична средновековна кухня и пазар.

Стефан Стефанов – организатор: “Готви се групово храна за всички, изгражда се навес и тенти за по-благородните персони с изискани завивки, за простолюдието обикновени черги!”

“Много хора не знаят какво е било в миналото и с тези мероприятия, които ние правим, пресъздаваме бита на хората през Средновековието!”, разкри занаятчията.
Възстановката е част от фестивала на средновековното наследство в царския град и събра много жители и гости на старата столица.

“Някакси мястото те зарежда като влезеш, а в същото време е някак мистично, влизайки вътре в църквата, сякаш си на друго място, не на нашата земя”, споделя зрителка.

Различни възстановки на средновековния живот на знатните боляри в Търновград ще има през целия туристически сезон.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов