„Амалипе” излезе с призив относно проблема в Гърмен

Мисия

13-07-2015, 12:19

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От Центъра искат да не се събарят къщите и да се започне социална работа със семействата

Центърът за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – Велико Търново и Национална мрежа за децата излязоха с отворено писмо провокирано от ситуацията в кв. “Кремиковци”, с. Гърмен. Позицията е изпратена до президента, вицепрезидента, вицепремиерите Ивайло Калфин и Томислав Дончев, председателя на Държавна агенция за закрила на детето и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол. “В писмото предлагаме план за разрешаване на натрупаните проблеми, в които следва да участват всички заинтересовани страни. Посочваме ангажиментите, които сме готови да поемем като част от реализирането на предложения план”, обясни председателят на “Амалипе” Деян Колев.

С писмото център “Амалипе” и Национална мрежа за децата изразяват дълбоко безпокойство от намерението на Държавна агенция за национален и строителен контрол да разруши 124 от общо 134 къщи в кв. “Кремиковци” на с. Гърмен без да е налице алтернатива за жилищно настаняване на засегнатите семейства. “Тази стъпка ще остави без покрив над гласите над 200 деца, като ще доведе до тяхното отпадане от училище и ще ги изложи на множество допълнителни рискове, с които те ен се сблъскват понастоящем. Подобно действие е недопустимо за страна и общество, избрали да бъдат част от Европейския съюз”, пише в отвореното писмо.

“Амалипе” информира, че експерти на неправителствената организация са участвали на терен в социалната оценка на децата и семействата в риск в Гърмен, която бе инициирана от Държавната комисия за закрила за детето и се проведе в началото на месеца. От ръководството на центъра подчертават, че живеещите в квартала малчугани са добре обгрижвани и не са подложени на допълнителни рискове освен тези, които произтичат от бедността на родителите.

“Разрушаването на 124 жилища и липсата на подходяща алтернатива за жилищно настаняване ще отключи всички възможни рискови фактори. Семействата ще останат без подслон и дори елементарни битови условия. Вероятността децата да отпаднат от училище е изключително висока, което ще ограничи до минимум шансовете им за достойна трудова и житейска реализация. Голяма е вероятността оставените без жилища семейства да се превърнат в криминализиран контингент. Като илюстрация на реалността от тези заплахи можем да посочим факта, че след началото на анти-ромските протести и последвалата блокада на квартал „Кремиковци” 137 деца спряха да посещават училище. При разрушаването на първите 4 къщи, петнадесет деца нощуваха на открито. В планираните за разрушаване на 13 юли две къщи, живеят още деца, включително дете с 95 % инвалидност”, се казва още в позицията.

Според неправителствените организации събарянето на жилищата е в нарушение на поне три международни договора. В същото време “Амалипе” отчита, че 124 от общо 134 къщи имат статут на незаконно строителство и голяма част от тях не предоставят добри условия на техните обитатели.

“Имайки в предвид всичко това, апелираме към ДНСК, Община Гърмен, ДАЗД и всички заинтересовани институции за спешно изработване и изпълнение на кризисен план, който да доведе до разумен изход от създалата се ситуация. Препоръчваме следните стъпки да бъдат включени в този план:
1. Отлагане на събарянето на къщите в квартал „Кремиковци”, докато не бъде намерена разумна алтернатива за жилищно настаняване на семействата, която да не поставя в риск децата;
2. Засилена социална работа със семействата в квартал „Кремиковци” за намирането на конкретно решение на всеки конкретен случай;
3. Подкрепа на Община Гърмен за изграждането на социални жилища, включително като се използват възможностите на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за регионално развитие;
4. Подкрепа за повишаване на качеството на образование в училищата в с. Гърмен и с. с. Горно Дряново, включително за засилена работа с родителите;
Важна предпоставка за изработването и осъществяването на посочения кризисен план е възстановяването на диалога между различните етноси в Община Гърмен и провеждането на обществен форум с участието на всички заинтересовани страни”, настояват от “Амалипе” и Национална мрежа за децата”.

Двете организации изразяват своята готовност да съдействат за осъществяването на кризисния план  като със свои средства подпомогнат дейностите на училищата в с. Гърмен и с. Горно Дряново за повишаване на обхвата и качеството на образование, както и като допринесат за осъществяването на социална работа на терен сред общността в квартал „Кремиковци”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов