Надраскаха джамия със свастики и обидни надписи

Крими

13-07-2015, 17:01

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Чистят я до утре, когато идват гости от побратимен на Горна Оряховица турски квартал

Неизвестни са орисували оградата на джамията в Горна Оряховица с ксенофобски надписи и пречупени кръстове, пише в.”24 часа”, цитирайки  бившия общински съветник от ДПС в града Исмет Ахмедов. Откъм улица "Владая" е изписано "Аллах е прасе", а от другата страна - свастика и фигури с черен спрей.

Според местните мюсюлмани вандалството е извършено в нощта на четвъртък срещу петък миналата седмица. Едва в понеделник Ахмедов, който се грижи за довършителните работи по молитвения дом, сезира полицията в Горна Оряховица.

"Това е обида за всички религии. Не подозирам никоя от политическите партии, аз като стар политик и общински съветник четири мандата познавам местните лидери и не допускам, че те могат да поръчат подобно нещо. Според мен е дело на ксенофобски настоена личност", каза пред "24 часа" Исмет Ахмедов.

Джамията все още не е действаща, а построяването й провокира сериозно гражданско недоволство в града. През годините строежът бе замразяван заради неуредици със строителни книжа и надзорна фирма, а в последствие от проекта отпадна минарето. Финансирането пък дойде основно от побратимения на Горна Оряховица квартал на Истанбул Буюк Чекмедже.

Скандалните надписи ще бъдат заличени до вторник сутрин, тъй като предстои визита на турските патньори в града. Те ще дадат благотворителна вечеря за 100 души по случай Рамазана, казаха пред в. „24 часа” от мюсюлманското настоятелство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов