От „Дупини” търсят доброволци за почистване на училището в Габровци

Животът

15-07-2015, 05:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подготвят арт симпозиума „Духът на природата”

Арт група „Дупини” набира доброволци, които да помогнат на творците да изчистят пространството около бившето трудово-възпитателно училище в Габровци, което и тази година ще стана дом на арт симпозиума „Духът на природата”. Това съобщи Общинско радио Велико Търново. В селото и в махала „Дупини” край него художниците от няколко години провеждат международния симпозиум за изкуство сред природата „ ART NATURA ”. От миналата година с решение на Великотърновския общински съвет пък сградата на бившето школо им бе предоставена безвъзмездно за период от десет години, а идеята на артистите бе да я превърнат в европейски център по изкуствата.
От публикуването на обявата за доброволци, подкрепа са заявили двама души, въпреки че тя е прегледана над 7 000 пъти, сподели за Общинско радио – Велико Търново Румен Димитров – Попа, който е сред основателите на „Дупини”. „Ние сме десетина човека и всеки ден правим бригади по почистване на инфраструктурата около училището от дивата растителност и вътре в самите помещения. И бавно и полека сградата придобива интересен вид”, каза Димитров. До началото на форума обаче остава малко повече от седмица и творците се надяват да открият още съмишленици, които да им помогнат. Те осигуряват превоз, храна и сертификат за доброволчество. Що се отнася до ползването на сградата, това реално не може да се случи, заяви Румен Димитров. По думите му сериозна „бариера” се оказва пускането на електричество.
„Духът на природата” тази година започва на 27 юли и ще продължи до 8 август, като по традиция ще завърши с ден на отворените врати. Тогава всички любители на изкуството ще могат да разгледат изработените творби, ще има и концерт на Балкан Кханс. И за това издание от „Дупини” са поканили интересни участници. Сред тях са автори от Норвегия, Сърбия, Турция, Македония и България. Организаторите очакват и специални гости от Южна Корея, Италия и Германия, съобщи на 98 мегахерца радио Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов