Министър Кралев награди възпитаник на НВУ „Васил Левски”

Спорт

16-07-2015, 15:19

Снимка:

министерство на младежта и спорта

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тенчо Караенев стана световен вицешампион по ММА

Третокурсникът в Националния военен университет “В. Левски”- Тенчо Караенев, спечели сребърен медал от Световното първенство по ММА в Лас Вегас. На финала в категория до 93 килограма мотострелковакът отстъпи пред представителя на Канада- Саеид Мирзай. Преди спора за златото роденият в Казанлък боец победи Стив Стюард от Великобритания и Паоло Анастаси от Италия.
"Нашето момче започна страхотно финланта среща, но допусна грешка при един тейкдаун и беше хванат в "кимура" от канадския състезател. Въпреки загубата, Тенчо донесе първият медал за България от световно първенство по ММА. Горе главата и следващия път златен медал!",  заяви треньорът на национални отбор на България Николай Добруджански. Световно първенство в САЩ бе първо за Българската федерация по ММА с президент великотърновецът Станислав Недков – Стъки. Надпреварата в столицата на хадзарта събра състезатели от 36 държави.
Националите ни по смесени бойни изкуства достигнаха и други добри класирания в отделните категории, които са сериозна заявка за още по-големи бъдещи успехи. В категория до 120 килограма Данаил Гълъбаров се подреди на шесто място, а горноряховецът Николай Ивайлов, който се състезава при 55-килограмовите, завърши осми. Брат му Стелиян Иванов също представи страната на шампионата, но до 60 килограма.
В края на миналата година Българската федерация по ММА получи лиценз от Министерството на спорта, а малко преди това на извънредно заседание бе приета и за член на Световната федерация по ММА – IMMAF. Това даде право на страната ни да вземе за първи път участие на световно първенство и Тенчо Караенев да грабне сребърен медал.
След завръщането на отбора в България, министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетен плакет световния вицешампион Тенчо Караенев. „Благодаря, че повярвахте в нашия спорт. За пръв път получаваме държавна подкрепа, което ни дава спокойствие и ни мотивира за бъдещи успехи“, каза Станислав Недков по време на срещата със спортния министър.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)