Инспекцията по труда спря два строителни обекта

Животът

17-07-2015, 14:12

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

115 принудителни административни мерки са наложили инспекторите

Два строителни обекта спряха работа след проверки на Инспекцията по труда, съобщи Дарик радио. Още преди близо два месеца бе започната нарочна кампания, която имаше за цел да изясни при какви условия работят строителите в областта. Единият от обектите е спрян заради неоформени и неукрепени изкопни откоси. Става дума за строеж на склад за търговия на едро и  административен корпус, съобщи директорът на Дирекция “Инспекция по труда” инж. Невена Стефанова. Тя информира, че при строителство на жилищна сграда с гаражи и магазини са установени необезопасени контури на бетонна плоча, което е наложило спирането на обекта. Собствениците на фирмите ще понесат административно-наказателна отговорност. “Тези работодатели, чиито строителни обекти са спрени от експлоатация, налагат лоши практики, тъй като не изпълняват правните си задължения да осигурят безопасен и здравословен труд на служителите”, категорична бе инж. Стефанова. За първото полугодие на 2015 год. бяха извършени 15 проверки, при които са констатирани почти 130 нарушения на трудовото законодателство. Голяма част от тях са за нарушения на нормите за безопасни условия на труда.
За първите шест месеца на тази година са извършени 18 проверки за периодичен контрол. “Предприятията от икономическата дейност “Леене на черни и цветни метали” на територията на областта изпитват сериозни финансови и търговски проблеми, които неминуемо се отразяват фирмената организация по осигуряването на безопасни условия на труд”, посочи инж. Невена Стефанова и съобщи, че при периодичния контрол са констатирани 111 нарушения и са предприети 115 принудителни административни мерки.
За този период Дирекция “Инспекция по труда” е установила общо 238 нарушения, свързани със заплащането на труда. Ощетени са 450 работници и служители от 10 работодатели с общ размер на забавени заплати от близо 30 000 лв. Разкрити са и 17 лица, работещи без писмени трудови договори. “Лоши практики по възникването на трудовите правоотношения налагат работодателите от икономическата дейност “строителство”. В такава фирма при 11 заварени работници 6 от тях са били без писмени трудови договори. Друга строителна фирма не предоставя на наетите преди постъпването им на работа копие на хартиен носител на заверените в НАП уведомления”, каза още инж. Невена Стефанова.
За първите шест месеца на годината най- много нарушения на нормите, регулиращи работното време са допуснали работодателите от икономическата дейност- търговия на дребно, ресторантьорство и хуманно здравеопазване. Най- честите правонарушения произлизат като работодателите са създали организация на разпределение на работното време, превишаващо максималната продължителност на смяна от 12 часа и работна седмица от 56 часа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов