Станислав Благов подкрепи изграждането на 12 моста по Дунав

Животът

17-07-2015, 20:21

Снимка:

община свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инфраструктурата ще помогне на 10 милиона, живущи по Долен Дунав

Кметът на Община Свищов Станислав Благов подписа днес декларация в подкрепа на инициативата „Транспортни връзки по река Дунав“ - Изграждане на транспортна инфраструктура по Долен Дунав, която предвижда построяването на 12 нови мостови съоръжения на реката през следващите 10 до 15 години.
Документът, който обединява подписите на кметовете на градовете и общините по долното поречие на река Дунав в България и Румъния, бе донесен лично на свищовския градоначалник от магистър Юрген Айзеле, ръководител на „Технологичен център – София“, една от организациите двигател на инициативата.
„Мостовете свързват хората. Безспорен факт е, че населението в Долен Дунав заслужава по-добра свързваща инфраструктура, за да може да развива своята икономика и социалните връзки помежду си. Ние, кметовете в този регион, категорично подкрепяме идеята, дано и правителствата на България и Румъния имат волята тази инициатива да се реализира.“, заяви Станислав Благов.
С декларацията се поставя искане към правителствата на Република България и Република Румъния, Европейската Комисия, Европейския Парламент, Европейския Съвет и по-специално „Европейският фонд за стратегически инвестиции – EFSI” да бъде създадена необходимата правна рамка, която да промени настоящата критична ситуация във възможно най-кратък срок. Това ще бъде свързано с едновременното изграждане на 12 нови транспортни връзки през следващите 10 до 15 години, което ще намали средното разстояние за преминаване на река Дунав по долното й поречие от 155 км на 51 км. Подобрената инфраструктура ще подпомогне приблизително десет милиона души, живеещи по Долен Дунав.
Съществуващите в момента шест транспортни връзки в участъка на долното поречие на река Дунав, с дължина 931 км са крайно недостатъчни. Това означава, че на средно 155 км разстояние има една транспортна връзка в същия участък. Изграждането на презгранични взаимоотношения и дейности в областта на икономиката, туризма, културата и обединяването на хората по поречието на Долния Дунав са почти невъзможни. В горната част на река Дунав, както и по всички останали европейски реки, няма подобни, крайно незадоволителни обстоятелства и условия за развитие.
В декларацията се посочва още, че инициативата вече е подкрепена от много фирми и неправителствени организации.
Изготвена е програма и план за действие, уточни магистър Юрген Айзеле. Следващото събитие, свързано с инициативата „Транспортни връзки по река Дунав“ - Изграждане на транспортна инфраструктура по Долен Дунав ще бъде през месец октомври тази година в Улм, Германия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов