Съдът пак заседава относно глоба за Лютви Местан от 2 000 лв.

Крими

18-07-2015, 13:47

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Делото е за агитация на чужд език

Административният съд във Велико Търново е отхвърлил решение на магистратите в Павликени, с което е отменена глоба от 2000 лв. на лидера на ДПС Лютви Местан. За това пише днес в. „Труд”. Санкцията е по наказателно постановление на областният управител на старата столица проф. Пенчо Пенчев заради агитация на турски език на митинг. Нарушението е допуснато по време на предизборната кампания на 16 септември миналата година в павликенското село Върбовка.

Лютви Местан обжалвал акта пред съда в Павликени и той бил отменен. От областната управа обаче оспорили решението пред Административния съд в старата столица. Касационната инстанция пък връща делото на друг състав за ново разглеждане при спазване на дадени изрични указанията.

"Предвидената от закона глоба за подобно деяние е от 1000 до 5000 лева. През октомври Централната избирателна комисия постанови да бъдат наложени 4 глоби на ДПС за агитация на чужд език", обясниха от областната администрация в старата столица.

Три от санкциите бяха за Лютви Местан, а една за Хюсеин Хафъзов. До тези мерки се стигна след излъчването на телевизионни репортажи, от които става ясно за агитацията с турска реч. Освен във Върбовка, нарушения са допуснати при срещи с избиратели в село Долни Воден на 23 септември и в село Подкова на 29 септември.

В края на ноември в Областната управа във Велико Търново пристигнало писмо от ЦИК, с което областният управител е бил уведомен, че трябва да издаде наказателно постановление и да определи размерът на паричното наказание заради случаят във Върбовка.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов