Атрактивни вечери и кратко летуване в „Албена” са част от програмата на Международния летен семинар по български език

Животът

20-07-2015, 06:00

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриват официално днес събитието на лято 2015 във ВТУ

Десет специализирани семинара са част от програмата на Международния летен семинар по български език и култура, който ще се проведе във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново за 38-ми път от днес до 9   август. Два са новите, обясни директорът на семинара проф. д-р Христо Бонджолов. На участниците в него тази година традициите и новото в българското кино ще представи проф. Станимир Трифонов, а за българската литература и изобразително изкуство ще им говори проф. Радослав Радев.
Освен традиционните езикови занимания, организаторите отново предвиждат разнообразни срещи. Сред тях са вечерите на българската литература, на българската кухня, на интернационалната кухня, вечер на българските занаяти. Пред участниците в Международния летен семинар по български език и култура ще бъдат представени и българските занаяти, сред които и начина за тъкане и символиката в Чипровските килими, част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО.
Отново хореографът Петър Петров ще учи включените в летния българистичен семинар на ВТУ на нашите танци. Интересът към фолклора ни ще бъде провокиран още при откриването на Международния летен семинар по български език и култура с трета изява на Берковската духова музика, разказа още проф. Бонджолов.За изучаващите български език в лятната форма ще се организира екскурзия до Елена, както и кратко традиционно летуване в курортния комплекс „Албена”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов