Във ВТУ отчитат интерес към икономическите специалности, психологията и чуждите езици

Мисия

20-07-2015, 11:49

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Запълват свободните места до края на месеца без класиране

ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” обяви свободни места в 50 специалности, които могат още отсега да се попълват от кандидатите без конкурс, по данни от дипломата за средно образование или с оценка от кандидатстудентски изпит, положен в който и да е български университет.

Най-голям интерес има към икономическите специалности, психологията и чуждите езици. Но тази година хит в университета станаха педагогическите специалности, особено предучилищна и начална училищна педагогика.

Според проучванията на нагласите кандидатите предпочитат Великотърновския университет по следните няколко причини: престиж на университета, качество на обучението, гаранции за реализация, централното място на града в България и не на последно място, заради по-ниските разходи за живот и обучение в сравнение с други български градове. Отчита се също и факторът семейна традиция – не са малко случаите, в които университетът се избира поради това, че родителите, бабите и дядовците на кандидатите също са учили във В. Търново, запазили са добър спомен от обучението и пребиваването в града, реализирали са се в професията и живота благодарение на своята алма матер.

Към специалностите, които се провеждат във филиала на университета в гр. Враца, има особено висок интерес. Ръководството отчита, че този регион има голям и нарастващ потенциал най-вече поради факта, че в Северозападна България няма други университетски структури. Друга причина е, че там хората са с ниски доходи и предпочитат децата им да учат по-близо до дома си. За да отговори на нарасналия интерес университетът ще направи постъпки за увеличаване на капацитета от студенти, обучаващи се в гр. Враца, и ще обяви прием в много повече специалности.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)