Битката за Тетевен започна с цинично уволнение

Животът

21-07-2015, 15:50

Снимка:

Личен архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Битката за Тетевен започна със заповед за дисциплинарно уволнение на дългогодишния директор на ЦДГ „Изгрев” в с. Глогово Левчана Хаджиева. Поводът - поискала съдействие общината да предприеме мерки за опазване на детските закуски от безстопанствените кучета.

Ето каква е хронологията на това предизвестено по политически причини дисциплинарно уволнение.

На 4 март т.г. кметът на община Тетевен подписва договор за доставка до детските градини на хляб и тестени изделия с фирма "Нанков 932 - НН”. На 11 май фирмата доставчик, както винаги оставя преди началото на работния ден 8 бр. хляб „Добруджа” и 8 бр. пълнозърнест, и каса с 30 бр. сиренки на входа на кухнята, при което кучета, свободно разхождащи се из цялото село, разнасят закуските в двора на детското заведение.

В 6:30 ч. идва персоналът за първа смяна и виждат, че по двора има разпилени найлонови опаковки от закуски и… доволни кучета. Домакинът на детската градина Радка Маринова, готвачката и помощник- възпитателите проверяват целостта на опаковките на хляба и след като установяват, че там няма разкъсани опаковки, го прибират и завеждат в складовата книга.

Същия ден директорът Левчана Хаджиева търси по телефона съдействие от Камелия Кънчева, служител в община Тетевен с молба да уведоми вр. изп. дл. кмет Десислав Цветанов. До края на работния ден никой от общинската администрация не се обажда в детската градина.

На 12 май Хаджиева уведомява с писмо Десислав Цветанов за случилото се, като апелира  да й се окаже съдействие като страна, подписала договора за доставка, това повече да не се случва - тоест фирмата да доставя закуските в работното време на персонала.

Реакцията - никакви адекватни мерки, започва периодично да се иска всевъзможна информация - обяснения, констативни протоколи, правилници на детската градина и др. в опит да се насочи вината не към фирмата доставчик, а към директорката.

На 3 юли тя подава молба за ползване на отпуск по график и от 6 юли си остава  в къщи.

Същия ден в 12:30 ч. започва атаката на общинската администрация - Марияна Мечкарова, икономист в общината, търси по телефона директорката на градината, за да й връчи някакъв документ. В 12:50 Хаджиева получава искане за обяснение по чл.193 ал.1 от КТ поради налагане на дисциплинарно наказание. Искането съдържа 11 точки за отговор като основното нарушение е, че не е упражнявала контрол над касиер-счетоводителя Радка Маринова, материално отговорното лице в детското заведение. Едно от питанията към директорката Хаджиева е какво е предприела за ограничаване на достъпа на кучета в детското заведение след приключване на работния ден.

На 7 юли Левчана Хаджиева лично връчва отговорите си на секретарката на временния кмет. От следващия ден е в болнични за домашно лечение до 22 юли след направена криза.

На 10 юли юристът на общината Росица Димитрова, зам.-кметът Баневски и домакинът Ивайло Енчев около 14:30 ч. посещават Хаджиева на домашният й адрес. Излизайки да ги посрещне, директорката вижда, че въпросните "посетители" се опитват да й връчат заповед за дисциплинарно уволнение. Тя не я приема с мотива, че нямат право. Въпреки това персоналът на детското заведение е уведомен от общината, че Хаджиева вече не е директор и независимо, че е в болнични, уволнението й е в ход.

Как се стигна до абсурдната ситуация - кмет да гони доказал се директор на детски заведение? Левчана Хаджиева е част от ръководството на община Тетевен, арестувани на 17 март 2014 г. в обвинение за злоупотреби с обществена поръчка за доставка на храна за детските градини и социалните звена. Часове след задържането на кмета Милен Милев и заместниците му - Десислав Цветанов, Детелин Пърлев и Левчана Хаджиева, последната е освободена. На втори етап е освободен и Цветанов. В ареста остават само Милев и Пърлев.

Следва интересна извънредна сесия на местния парламент в Тетевен, на която трябва да се избере временно изпълняващ длъжността кмет. Хаджиева е подкрепена от ГЕРБ, групата на Николай Павлов и един социалист. Върху нея се оказва неимоверен натиск, обиждана и заплашвана е от нарочно доведени хора, а кметът на с. Градежница Свилен Русинов говори от името на ДПС кметовете и сваля уж доверието си от нея. Разпределението на гласовете се очертава 10 за  Цветанов и 11 за Хаджиева. Точно преди провеждането на вота тогавашен зам.-областен управител заплашва Хаджиева, че няма да се допусне да заеме поста, и тя си прави отвод.

Няколко месеца след това Хаджиева, обвинена в предателство на Милен Милев, е освободена от поста зам.-кмет на община Тетевен. Тя се връща на работа в детската градина - общината не намира правно основание да не й позволи и това.

Днес тетевенци шушукат, че отмъщението на отстранения кмет Милен Милев трябвало да се случи преди края на миналата година още. Хаджиева споделя: ,,Пазех се като от огън, но се случи инцидентът със закуските. Дори си мисля, че нарочно те се оставят преди началото на работното време ниско до прага на вратата, за да се предизвика проблем! Радвам се, че няма пострадали деца!”.

Битката за Тетевен започна с уволнението на директора на детската градина в Глогово Левчана Хаджиева. В момента в очакване същото да ги сподели тръпнат и другите общински служители. Тръпне всеки тетевенец, който не иска Милев за кмет, който не е съгласен с това градът да се споменава предимно в криминалните хроники, който иска ред, сигурност, законност и спокойствие. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов