Земеделци ще протестират, демонстративно зареждайки машините си с гориво

Животът

21-07-2015, 16:53

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В Арбанаси се проведе съвещание на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Съюза на говедовъдите

Земеделски производители от цялата страна ще направят демонстративно зареждане с гориво от всички бензиностанции заради несъгласие с промените в Наредба Н-18, с която от 31 август ще бъдат задължени да поставят нивомери и фискални устройства в специализираните селскостопански бензиностанции с цел регистриране и отчитане на продажбите. Това съобщи БТА.
Промените в наредбата са приети на 30 юни и са публикувани в Държавен вестник. 
На съвещание днес в Арбанаси над 2000 членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заедно с Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Българската асоциация "Биопродукти" приеха декларация, в която се посочва, че браншът изразява остро възмущение и недоумение от липсата на позиция от страна на Министерството на земеделието и храните във връзка с приетите промени. 
Според Румяна Ангелова, председател на асоциацията на земеделските производители, с показната акция, която ще се осъществи на 24 юли /петък/ от 9.00 до 16.00 часа ще бъде демонстрирано какви ще са последствията, ако тракторите, комбайните, камионите и машините за селскостопанска дейност зареждат наравно с другите автомобили по бензиностанциите в страната. 
Според представителите на бранша приетите промени са лобистки и от тях ще се облагодетелстват две фирми, доставчици на фискални устройства и нивомери с печалба около 160 млн. лв. 
В приетата декларация се посочва, че земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и има пакет от предложения за нейното ограничаване и ефективно спиране на злоупотребите. 
В документа се отбелязва, че с промените в наредбата ще бъде създадено допълнително бреме за работещия земеделски сектор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов