Горна Оряховица и румънският Слатина облагородяват местността Божур

Мисия

23-07-2015, 07:30

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общините подписаха споразумение за партньорство

Нов туристически продукт разработва Община Горна Оряховица, съвместно с румънската Община Слатина. Идеята е да бъде облагородена емблематичната за горнооряховчани местност Божур поляна и районът около хижа „Божур” да стане още по-привлекателно място за местните туристи и гостите на града.

Възможността за съвместна дейност на двете общини дава новата програма Interreg за Румъния и България. Целта на програмата е региони у нас и в северната ни съседка да станат по-добри места за живеене, учене и работа, по-желани за посещения и инвестиции. Бюджетът по Програмата за новия програмен период 2014-2020 е 258.4 милиона евро, като 215.7 от Европейския фонд за регионално развитие и вече е на разположение на 7 окръга в Румъния (Констанца, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш) и 8 области в България (Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич).

Предварителното споразумение за партньорство между двете общини бе подписано от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и от заместник-кмета на Слатина Кристиян Бирча. На подписването на споразумението присъстваха Адриан Бирин - главен архитект на Община Слатина, Кристиана Сербан, отговаряща за Европейските фондове и международното сътрудничество в румънската община, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, секретарят на Общината Анелия Димитрова.

Според изискванията на програмата за трансгранично сътрудничество, двете общини си партнират на „огледален” принцип. Това на практика означава, че дейностите, които ще бъдат реализирани в Горна Оряховица ще бъдат аналогични на тези, които ще се осъществят и в Слатина.

„Целта ни, чрез реализиране на проекта е около хижа „Божур” да бъде изградена велоалея, пешеходна зона, до там да стига туристическо влакче, в гората да има атракциони, кътчета за отдих, нова база за почивно дело”, информира инж. Добромир Добрев. „Целта ни като партньори е да привлечем европейски средства, за да повишим стойността на културното и природното си наследства, да увеличим туристическия потенциал на двете общини”, обясни Кристиян Бирча. По неговите думи част от гора в Слатина пък ще бъде преобразена в тематичен парк за отдих и спорт. „Надявам се това да е началото на едно добро сътрудничество и занапред да продължим да си партнираме и в други области. Можем да споделяме и административен опит, защото проблемите и на двете общини са почти идентични”, каза още заместник-кметът на румънската община.

„Комуникацията с Община Слатина върви много добре. Екип от Община Горна Оряховица вече работи изключително активно по разработването на проекта. Сроковете са много кратки – до 20 август разработката трябва да е готова, за да можем да бъде подадена до 30 септември. Преди това с нея ще бъдат запознати и общинските съветници”, обясни инж. Добромир Добрев. Инж. Добрев уточни още, че оста от Interreg, по която кандидатстват двете общини – за подобряване екосъобразността на региона, предвижда отпускането на до 6 млн. евро за проект, като сумите се разпределят по равно между партньорите от България и Румъния. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов