СОУ „Николай Катранов” спечели конкурс за ученическа разработка

Животът

23-07-2015, 08:00

Снимка:

община свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учениците заминават на тридневен лагер

По случай тематичната 2015 - Европейска година на развитието, Център за развитие на човешките ресурси, съвместно с Европейската информационна мрежа Европа Директно - София, обяви Конкурс за ученическа разработка на тема „Моят град – облик на развитието“.
Голямата награда – участие в тридневен ученически лагер, който ще се проведе в Национален културен комплекс в началото на месец септември  2015 година спечели екип от ученици от ІХ а клас на СОУ „Николай Катранов” с филма „Свищов – люлка на традиция и  модерност!  Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще!”
Текстовият материал и видеофилмът са подготвени от: Елина Блажева, Надежда Николаева, Преслава Чепанова и Симона Минкова, с ръководител на екипа Елена Ангелова-Богданова - учител по български език и литература, и класен ръководител на ІХ а клас.
В обяснителния текстов материал към филма учениците разказват: „Участието на нашия екип в предоставения конкурс има за цел чрез изработения видеофилм, съдържащ авторски снимки и такива подбрани от личен и общински архив, да докаже, че вечността на един град, устойчивостта в неговото развитие се дължи на умелото съчетаване на национални ценности, обогатени от европейски демократизъм и просвещение. Виртуалната разходка из нашия град ще ви направи част от тихия и спокоен живот в Свищов, където обаче времето не е спряло, а посочва пътя към съвременните тенденции в развитието на едно българско провинциално селище. Защото тук историята е жива. Старата крепост Калето днес е преобразена в красив градски парк с изключителна панорамна гледка и към града и към могъщата река Дунав. На откритата сцена на високия хълм ежегодно се провеждат културни мероприятия от градски и национален мащаб. Фериботът Свищов – Зимнич пък отваря пътищата на свищовеца към Европа. От останките на античния град Нове се издига и новопостроеният културно-туристически атракцион, събиращ днес стотици почитатели от България, Италия, Полша и Румъния на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов