Започна кампания под мотото „Да дариш кръв цена няма”

Животът

23-07-2015, 15:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шестима приятели дариха днес във Велико Търново

Българският Алианс за кръводаряване стартира насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване, съобщи Общинско радио. Тя е под надслов „Да дариш кръв няма цена”. „Кръводарителите в България са два пъти по-малко от средното за Европа”, алармират от Алианса. В летния сезон необходимостта от кръв и кръвни продукти става още по-голяма, заради увеличаващите се пътни инциденти. „През последните години броят на даряващите кръв у нас е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения. Инициирахме кампанията, за да припомним на хората, че кръвта няма цена”, коментира заместник председателят на Българския Алианс за кръводаряване   Драгомир Славев. Той уточни, че акции ще се проведат в цялата страна.
Днес в кръвния център към областната болница във Велико Търново дойдоха да дарят кръв шестима приятели на по 27 години, сподели началникът д-р Марияна Витанов. Някои от тях са тук за пореден път, а други за първи, но обещават, че отново ще повторят жеста си. „Всеки, който има възможност и желание може да стане кръводарител, като посети центъра по трансфузионна хематология на областната болница във Велико Търново”, уточни д-р Витанова. Тя припомни, че той трябва да е на възраст от 18 до 65 години. Ако няма медицински противопоказания за това, желаещият може да дари до 450 мл кръв еднократно. Мъжете могат да стават кръводарители до пет пъти годишно, а жените – до четири, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от два месеца.
„Дневно се правят около 1000 кръвопреливания. За да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно”, коментира още Драгомир Славев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов