Търново отбелязва 30 години от първото оперно представление

Велико Търново Лайф

23-07-2015, 15:32

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поставят „Ивайло” от Марин Големинов по повод 800 г. от въстанието на Асеневци

30 години от първото оперно представления на хълма „Царевец” във Велико Търново се навършват днес. Тогава, през 1985 година, се играе експериментално във връзка с 800-та годишнина от въстанието на Асен и Петър и полагане основите на Втората българска държава постановката „Ивайло” от Марин Големинов. Втората опера се поставя през 1987 година. Това е   „Цар Калоян” от Панчо Владигеров в незабравими монументални суперпродукции на режисьора Пламен Карталов. "Той избира за сцена историческото място – Двореца на българските царе,   където се развиват историческите събития и действия от либретата на двете опери. Така се ражда и името „Сцена на вековете” и се слага началото на една уникална художествена проява в България – летен оперетен фестивал на хълма „Царевец”. От 2008 година културния форум е ежегоден и привлича публика от цял свят", разказа кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.
Тази година, по повод 830-та годишнина от въстанието на Асен и Петър, очакваните заглавия на „Царевец” са историческите опери „Борислав”, която ще се играе на 24 и 25 юли, и „Борис Годунов” – на 31 юли и 1 август. След всеки спектакъл ще се излъчва и шоуто „Звук и светлина“. Програмата „Царевград Търнов – Звук и светлина“ може да се наблюдава от площад „Цар Асен I “ пред Архитектурно-музейния резерват. 
Билети за фестивала се предлагат в изнесени каси пред Община Велико Търново и до Съдебната палата,, в Туристически информационен център на ул. "Христо   Ботев" № 5 във Велико Търново и в системата на www.eventim.bg .

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов