79 курсанти получиха първо звание

Мисия

24-07-2015, 13:42

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първенец на випуска е лейтенант Теодор Христов

На тържествена церемония пред търновския театър днес се проведе ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Националния военен университет “Васил Левски” и първо сержантско звание на кадетите от Професионалния сержантски колеж. Випускът е 137- и по ред от създаването на първото военно училище, съобщи Дарик радио. 79 курсанти, обучавани по 12 военни специализации, пред погледите на близките си тържествено получиха своите пагони. Първенец на Випуск-2015 е лейтенант Теодор Христов – специалност “Организация и управление на тактическите подразделения във военновъздушните сили” със специализация „Летец-пилот”. Той завършва обучението си със среден успех Отличен 5.75 и от държавните изпити Отличен 6.00. Грамоти получиха и всички отличници, завършили обучението си с успех над 5,50. Церемонията уважиха заместник- министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, секретарят по отбрана и сигурност на президента Атанас Самандов, кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник- областният управител Любомира Попова, ръководители на институции, преподаватели, граждани. Началникът на НВУ поздрави випуска и пожела успешна реализация на всички възпитаници на висшето училище. “От самото начало на вашето обучение трябваше да се справяте с динамиката и предизвикателството на войнското ежедневие. Постепенно натрупахме знания и умения, изградихте добродетелите, необходими на всеки офицер и сержант- честност, откритост, търпение и постоянство. Възпитахте в себе си дисциплинираност, воля за победа, самообладание, инициативност, мъжество, смелост и физическа ловкост. Научихте се да бъдете творчески личности, самостоятелни в действията и мислите си, благородни в намеренията си. Целият този комплекс от качества ви определят като изградени лидери”, каза бригаден генерал Пламен Богданов. Той обяви, че всички преподаватели са много горди с възпитаниците си заради благотворителната акция, която инициираха преди броени дни. Тогава младите хора събраха средства за лечението на болно дете. “Вие се дипломирате във време на силно изострена международна обстановка, в условия на интензивни промени, при които средата на сигурност става все по- динамична и трудно предвидима. Ето защо днес повече от всякога родината се нужда е от вашите знания, умения, лидерски качества и компетентност”, каза Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента.
Заместник- министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов пожела на младите хора да бъдат здрави, мотивирани и да пазят честта на пагона. “Днес започва вашия професионален път като командири от Българската армия. Вие ще бъдете най- близко до войниците, а от вашата работа ще зависи бойният дух, дисциплината и уменията на личния състав”, посочи той.
С емоционално слово се обърна към випуска кметът на Велико Търново Даниел Панов. “Бил съм на вашето място, бил съм в този свещен строй и знам колко вълнение ви коства това. Знайте, че вие продължавате по пътя на нашите предци, които са дали много за свободата и независимостта на България. Помнете своите преподаватели и командири, както и Велико Търново. Нека нашият град запази частица обич във вашите сърца независимо на кое място по света се намирате”, каза градоначалникът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов