Във Велико Търново започна традиционният оперен фестивал "Сцена на вековете"

Откриването стана с първата българска историческа опера "Борислав"

С първата българска историческа опера "Борислав" беше открит снощи във Велико Търново традиционният оперен  фестивал "Сцена на вековете" в средновековната крепост "Царевец". Под открито  небе бе представена опера, написана преди повече от сто години от маестро  Георги Атанасов по повест на Иван Вазов. Тя е посветена на 830-ата годишнина от  въстанието на болярите Петър и Асен срещу византийското владичество и  възобновяването на българската държава.

"Борислав" е творба, чието действие се  развива на същото място. Тук са главни герои Иван Асен Втори, великият войвода  на Иван Асен Втори - Борислав, плененият и победен враг Теодор Комнин и въобще  една много симпатична история в либретото, която накрая завършва с любов, тъй  като царят склонява дъщеря му да остане в Царевец, в България, във Велико  Търново и да подари щастие и на своя първи воевода. Участват първите солисти на  Софийската опера и мисля, че не само Велико Търново, но и гостите от страната, които ще дойдат, и тези от чужбина, наистина ще бъдат очаровани от този  спектакъл, каза Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Операта "Борислав" ще бъде представена и в събота, а следващата седмица в афиша на фестивала е включена операта "Борис  Годунов".

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)