Започва кампанията „Заедно сме по-добри в… училище”

Животът

25-07-2015, 15:11

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организатор е център „Амалипе” с подкрепата на вицепрезицента Маргарита Попова

Стартира Национална кампания „Заедно сме по-добри в ... училище”. Тя се организира от училища в цялата страна, общественици, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, други неправителствени организации.

Целта на кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своя град или село, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси. Това ще намали етническото напрежение и ще възпрепятства разрастването  на етнически конфликти на местно ниво. Кампанията е подкрепена от Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

В кампанията ще се включат известни журналисти, общественици, хора на изкуството, дипломати.

През първия етап на кампанията – до края на август – ще се включат над 20 училища. След началото на учебната година очакваме техният брой да надхвърли 100.

Кампанията ще се проведе в училища в цялата страна, като училищата и НПО ще се обърнат с призив към гражданите да се включат с доброволен труд и идеи в създаването на по-приветлива среда: освежаване на коридори и огради, облагородяване на училищния двор, създаване на тематични кътове и т.н. В определен ден представители на местната общност – роми и българи, редови граждани и общественици, учители, родители и ученици  – ще се съберат в училище и ще помогнат за създаването на желаната приветлива среда. Ще бъдат поканени като участници и известни възпитаници на съответното училище, както и популярни на национално ниво личности – журналисти, политолози, хора на изкуството. След доброволния труд участниците ще проведат дискусия за своите мечти какво да бъде българското училище и как то да бъде дом на всички деца, без разлика от етнос и социален статус. Дискусията ще се проведе в учителската стая на съответното училище или в читалището. Гостите ще споделят своите спомени от ученическите си години, за съученици и приятели от различни етноси, както и как виждат училището на бъдещето. Директорът и учители, както и представители на родителския клуб / настоятелство, ще разкажат какво прави училището, за да възпитава в дух на приятелство и толерантност всички деца. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов