Жилище на над 13 000 години откриха на Ряховец

Велико Търново Лайф

26-07-2015, 17:28

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Археолозите смятат, че крепостта е построена от племето кробизи

Жилище на над 13 000 г изникна на крепостта Ряховец край Горна Оряховица, пише в. „Труд”. Археолози, които стъпиха за първи път след 23 г. на калето са попаднали на древния дом от ранно желязната епоха, в който са намерени пръснати по пода почти цели керамични съдове. Предстои реставрация на ценните находки.

Наскоро крепостта Ряховец получи статут за паметник на културата от национално значение.За разкопките пък бяха осигурени 20 000 лв. от Община Горна Оряховица със съдействието на кмета на железничарския град инж.Добромир Добрев. За 25 дни бяха проучени няколко сектора - главната и северната порти, както и пространствата около тях чрез залагане на два сондажа.

"Установени бяха няколко строителни периода в изграждане на главната порта през Средновековието, както и градеж от суха зидария, който се обвърза с желязната епоха. Под него бе регистрирано и съоръжение, вероятно пещ за изработка на керамика", обясни проф.д-р Хитко Вачев, който е научен консултант на екипа, проучващ твърдината.
Историкът допълва, че археологическите изследвания на Ряховец могат да докажат, че това е една от първите укрепителни системи, намиращи се в Централна Северна България, построена от тракийското племе кробизи.

"Крепостта Ряховец е най-прецизно изграденото военно съоръжение в Средновековна България в периода 12- 14 век. Няма друга твърдина с толкова перфектно построени порти, крепостни стени и кули. Уникалната фортификация означава, че част от средновековната ни армия е била базирана в Ряховец, а не в столицата Търново", казва още пред в. „Труд” проф.д-р Хитко Вачев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов