Футболът събра български и румънски католици

Спорт

27-07-2015, 12:08

Снимка:

община свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Турнирът „Марга Ауреа“ се провежда за втора година в Ореш

За втора поредна година в село Ореш, община Свищов, се провежда Международен футболен турнир на българите католици от Северна България и село Стар Бешенов, Румъния. Целта на турнира е да събира всяко лято потомците на преселилите се отвъд Дунава католици след погрома на Чипровското въстание, които сега живеят в Банат, и наследниците на тези, които са се завърнали отново в България, с потомците на онези католици, които не са напускали пределитена родината.
Един чакан цяла година турнир, в който местата не са важни, а емоцията от футболната игра, радостта от срещата и общуването са на първо място.
Турнирът тази година събра отборите на ФК „Стрела“ – с. Ореш, ФК „Победа“ – с. Стар Бешенов, ФК „Ботев“ – с. Трънчовица и на ФК „БОТЕВ“ – с. Бърдарски геран.
Официален гост на събитието бе Станислав Благов, кмет на Община Свищов, който откри Втория международен футболен турнир в Ореш на 25 юли от 16 ч. На церемонията присъстваха и заместник-кметът на Община Свищов Емил Димитров, домакинът Любомир Иронов, кмет на Ореш, Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран, Блажо Николов, кмет на с. Трънчовица.
Турнирът се проведе с помощта на отличния коментатор Николай Константинов от Свищов, който е спортен деятел и журналист, носител на „Златна значка“ на БФС за заслуги за развитието на футбола в България. Снимките от турнира са дело на Светлана Караджова, кмет на с. Бърдарски геран.
В първия ден се срещнаха отборите на ФК „Стрела“ – Ореш и ФК „Ботев“ – Бърдарски геран, като Ореш победи и се класира за финала на следващия ден. Във втория мач ФК „Победа“ – Стар Бешенов загуби, като така подсигури участие на финала на отбора на ФК „Ботев“ – Трънчовица.
На 26 юли, след оспорвана игра, класирането е следното:
Първо място за ФК „Стрела“ – Ореш – за втора година домакините печелят турнира;
Второ място – ФК „Ботев“ – Трънчовица;
Трето място – ФК „Победа“ – Стар Бешенов;
Плакет за участие получи отборът на Бърдарски геран за четвъртото място в турнира.
С индивидуални призове бяха отличени:
Най-добър вратар – Яни Чокань (Стар Бешенов);
Най-добър защиник – Георги Христов (Трънчовица);
Най-техничен футболист – Иван Кюрчев (Бърдарски геран);
Голмайстор на турнира – Рафаел Мирчов (Стар Бешенов).
Участниците благодарят на Любомир Иронов, кмет на село Ореш, за отличната организация на турнира, за топлото посрещане и грижите през тези два прекрасни дни! Благодарим на всички, които помагаха за провеждането на събитието, за настаняването на гостите и най-вече за това българите католици, независимо дали живеят в България или Румъния, да бъдат заедно в пулсиращото сърце на една общност.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов