Четирима свещеници осветиха чешмата в храм „Св. Трисветители”

Мисия

27-07-2015, 17:22

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Студенти от ВТУ създадоха мозайката

Четирима свещеници осветиха новата чешма в двора на храм „Св. Трисветители” в Горна Оряховица. Това е най-новата и най-малка църква, която се намира в най-големия жилищен квартал в града.

Новата чешма е с три чучура, а изграждането й продължи три месеца, малко повече от предвиденото, заради двете й колони. Двете колони на чешмата са специална поръчани в Симитли, където са изработени цели, а не са сглобявани. Мозайката пък е дело на студенти и преподаватели от катедра „Църковни изкуства” към Православния Богословски факултет на Великотърновския университет. „Радвам се, че горнооряховчани и най-вече жителите на кв. „Пролет” вече имат място, което ги изпълва с успокоение, в което да седнат, да отдъхнат и да се помолят за здраве и спасение, каза предстоятелят на храма отец Зоран Мамучевски.

Чешмата в двора на църквата е изградена изцяло с дарения. Сред дарителите в качеството си на частно лице е и кметът инж. Добромир Добрев. Част от средствата за строежа на чешмата бяха събрани от горнооряховчани по време на концерта в Новогодишната нощ.

На освещаването присъстваха народният представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева, кметът инж. Добромир Добрев, заместник - кметовете Николай Георгиев и Деница Коева, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, деканът на Православния Богословски факултет на ВТУ Евгени Николов, много миряни и жители на кв. "Пролет". Специален гост бе и Владимир Цветков – собственик на строителна фирма, която от самото начало помага за изграждането на „Св. Трисветители”.

След освещаването на чешмата, в двора на храм „Св. Трисветители” на миряните бе раздаден курбан за здраве.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)