Орел украсява фасадата на храм на Юпитер край Нове

Велико Търново Лайф

28-07-2015, 07:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Второ значимо откритие за сезона направиха археолозите

Каменен релеф с изображение на орел откриха археолози на около 3 км западно от римския лагер Нове. Паметникът представлява варовиков блок с правоъгълна форма, двете страници частично, а гърбът цялостно повредени. На места дългото седене във водите на Дунава също е допринесло за изтриването и заличаването на някои от детайлите.
Върху лицевата страна е издялан орел с прибрани крила, на който липсва главата, която е била обърната на дясно. На едната тясна страница има оформено почти квадратно вдлъбване, което показва, че блокът е бил вграден в стена. Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове, поясни ръководителят на експедицията доц. Павлина Владкова.
Релефът е много добре направен и личи школуваната ръка на майстора-каменоделец. Той е дълбок и точен, със стремеж да бъдат спазени пропорциите на тялото и показани детайлите от фигурата на птицата, която е кацнала в спокойна поза с прибрани крила. Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по-този начин, чрез сенки и светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително, каза доц. Владкова.
Според археолога релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда. Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер. В лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите (военната комендатура), от където произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора.
Божеството е почитано и от ветераните, и цивилното население, което живее около лагера. На брега на Дунава и западно от западната крепостна стена са намерени няколко надписа от частни лица, посветени на Юпитер Оптимус Максимус. Новооткритият релеф е поредното доказателство, че храм на божеството е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана”, разказа още доц. Павлина Владкова.
Археолозите са признателни на работниците от строителната фирма „Коев – СД ООД”, не искат да изброяват имена, за да не пропуснат някого от многобройните си приятели – шефове и строители, на чиято безвъзмездна помощ и положително отношение към античните паметници от Нове вече години наред разчитат по време на археологическите кампании. При изкопни работи в Свищов и извън града не пропускат при намирането на каменни детайли, зидове и други старини да се погрижат за тяхното опазване и да сигнализират веднага, както и да помогнат при разкриването и пренасянето им.
Разкопките в Нове започнаха преди десетина дни, ще се работи през целия месец август в различни сектори в римския лагер и проучвателите от българо-полската експедиция очакват още много приятни изненади и открития.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов