„Зелени Балкани” следят щъркелите Поли и Крайчо с GPS

Велико Търново Лайф

29-07-2015, 14:41

Снимка:

"Зелени Балкани"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Орнитолозите ще показват на сайта си движението на птиците

Орнитолози ще проследяват пътешествията на щъркелчетата Поли и Крайчо чрез GPS. Двете птици напуснали гнездото в горнооряховското село Поликраище. Те били маркирани от експерти на "Зелени Балкани" със специални предаватели на 29 юни.

Щъркеловото семейство е имало четири малки тази година, две от които са уловени от специалистите. Поставени са им предаватели и пръстени и са пуснати обратно в гнездото. "Малките започнаха първите си неуверени разлитания в края на миналата седмица, като предавателите позволяват да се проследят полетите до съседните покриви и електрически стълбове.Едва няколко дни след първите си опити, Поли и Крайчо изненадаха екипа, като се отправиха на дълги и съвсем различни пътешествия", разказват специалистите.

Пернатите се разделили миналия ден до горнооряховското село Върбица, на 20 км източно от родното гнездо. Поли е тръгнала на север, като за един ден е изминала 95 км, за да достигне нивите над град Ветово, Русенско. Крайчо пък е полетял на юг, пресякъл е Стара планина край Котел и след 110 км е достигнал разливи край Ямбол.

"Предавателите ни дават удивителната възможност да следим пътя на младите щъркелчета. Очакваме с нетъпрение да станем свидетели на техния опасен и дълъг път на юг и ще очакваме тяхното завръщане", обясняват експертите от "Зелени Балкани".
Скоро на сайта на организацията ще има възможност за живо проследяване на двете щъркелчета.

Проучването е по мащабния проект "Бял щъркел. Финансиран е от Европейски делови конгрес. Изпълнява се едновременно в Русия, Армения, България, Чехия и Словения. През 2014 г, екипи на "Зелени Балкани" отчетоха и описаха гнездата в над 120 населени места в определена целева територия в Северна България. Данните за рисковите гнезда, изградени върху активни електрически стълбове, бяха предоставени на трите ЕРП-та, като в рамките на проекта са им подареи общо 45 платформи, които да използват за обезопасяване на гнезда.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов