След строителна измама – един развод, един починал, двама с инфаркти

Животът

30-07-2015, 10:40

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ужилените от строителя намериха изход, надстрояват и продават

Великотърновският общински съвет днес подкрепи 60 семейства, ужилени от строителен предприемач, като даде съгласие хората да надстроят блока си с два етажа, за да може да продават и със средствата да довършат недостроените си жилища.

Сагата започва през 2006 година, когато фирма „Булмекс” започва да строи блок на ул. „Димитър Буйнозов” във Велико Търново. Мястото е с добра локация, а жилищата са на добра цена. Затова апартаментите са продадени почти на 100 % на зелено. Сред купувачите са инженери, лекари, бизнесмени, журналисти. Блокът получава акт 14 и тогава внезапно строителите започват да се крият, да не си вдигат телефоните, изнасят се от офиса. Купувачите започват издирването им и става ясно, че фирмата е обявена в несъстоятелност, а пред вратата и има опашка от кредитори. Част от апартаментите се оказват препродавани и  запорирани. „Ние се обединихме и решихме да намерим изход от ситуацията. Единственото решение за нас е да получим разрешение да се надстроят още два етажа и да се продадат, за да може блокът да бъде завършен. Зад тези недовършени жилища стоят много човешки съдби. През тези години един човек почина, двама получиха инфаркт, а едно семейство се разведе.” – обясни пред общинските съветници Мила Милчева, представител на етажната собственост на блока.

С 29 гласа „за” съветниците дадоха съгласие на пострадалите хора. Против гласува съветничката от БСП Лидия Прокопова, която се мотивира, че само при обяснение на отрицателен вот можела да си каже мнението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов