Предлагат шедьовъра на руската класика - операта "Борис Годунов"

Велико Търново Лайф

30-07-2015, 14:01

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В ролята на Фьодор е 12-годишният Марио

На 31 юли и 1 август, на „Сцена на вековете”, великотърновци и гости на града ще се насладят на операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски (1839 – 1881г.) Постановката е върху оригиналната версия на операта от 1869г., отхвърлена навремето от имперската цензура. Проектът на режисьора акад. Пламен Карталов е с различен финал – възшествие през храма, вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел.
Оперното заглавие е режисирано за открита сцена и премиерата му бе миналото лято пред храм-паметника „Александър Невски”. В постановката са използвани реални и хиперболизирани символи. Живи брези съжителстват на сцената заедно с руски православни икони и гигантски релси, обагрени в кърваво червено, повлияни от черно-бялата графика „Релси към небето” на художника Боян Донев. В сценографията присъства и картата на Руската империя от времето на цар Борис Годунов.
Зрителите ще открият много метафори и препратки към днешния ден – слуховете, гладът, бедствията, чуждата намеса, характерни за „смутното време” на царуването на Борис Годунов, които довеждат до упадък на държавата.  
В ролята на Борис Годунов ще влязат басовете Светозар Рангелов, когото публиката видя в ролята на цар Иван Асен II в операта „Борислав” на 24 юли, и Мартин Цонев.
Мартин Цонев е роден в Русе, в семейство на музиканти. Баща му дълги години е бил корепетитор и Мартин е отрасъл  в операта. Учил е за промишлен дизайн, но след като го приемат в Музикалната академия на първо място, се отваря пътят му към операта. Още докато следва, участва в международни турнета във Франция, Холандия и други държави.
Цонев печели стипендия в оперната студия на Музикалния университет в Грац, а след това и в Амстердам. „Най-доброто нещо за един млад певец е сцената, тя го учи най-добре” споделя басът.
След представянето на операта пред храм-паметника „Александър Невски” миналата година, критиците  поставят Мартин Цонев до великите Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Борис Христов - българската Света троица от велики басове.
В Софийска опера Цонев е гост от 2010 година. Дебютира с ролята на бог Вотан в „Пръстенът на нибелунгите“ от Вагнер   – една от най-трудните и дълги басови   партии. С костюмът на Борис Годунов, в който публиката ще види Мартин Цонев и Светозар Рангелов, е играл големият ни оперен певец Борис Христов, който е смятан за най-добрия изпълнител на ролята, след руснака Фьодор Шаляпин.
На сцената, в ролята на Фьодор – синът на Борис Годунов, публиката ще види 12-годишния Марио Кръстев, който вече впечатли зрителите с участието си в операта „Борислав”. Този път малкият Марио ще пее. Той споделя, че изобщо не се притеснява да работи със солистите на Софийска опера и маестро Карталов, и му е много интересно и приятно. Плановете му са да продължава да пее, но иска да стане и актьор.
„Много ми харесва в Търново, даже си мисля, че Велико Търново трябва да е столицата на България, за да държи българския дух”, сподели талантливият Марио за Общинско радио Велико Търново

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов