Кметът разкритикува ръководството на театъра

Животът

31-07-2015, 07:21

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Само три са премиерите за година в Мелпомена

„Прави впечатление сравнително малкият брой заглавия на постановки, които МДТ „Константин Кисимов” реализира на търновска сцена - 38 спектакъла до 31 юли тази година, от които четири театрални заглавия, пет оперети и три концерта. Премиерите за тази година са общо три за двата отдела. Предвид методиката на финансиране, театърът е заинтересуван да предлага нова и атрактивна продукция. Такава е политиката, такъв е мениджмънтът, който са избрали ръководството на МДТ и Министерството на културата като негов принципал” – това заяви кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов като част от отговора си на питане, направено от съветника от партия АБВ Николай Илчев относно финансовото състояние на театъра в Старата столица.

Неотдавна, поради брожение сред актьорите, директорът на Мелпомена Христофор Йонов на нарочна пресконференция заяви, че финансовото състояние на институцията е трагично и обвини за това системата за финансиране на Министерство на културата. Йонов обясни, че не е приведена и общинската субсидия в размер на 86 400 лв., а според него, общинското ръководство не се съобразявало с театралните постановки и допускало паралелни такива от гастролиращи състави.

„Търновската публика обича театъра, оперите и оперетите и когато нейните интереси не бъдат задоволени, запълва тази празнота с гастролиращите трупи. Община Велико Търново, въпреки многобройните си възможности, никога не е канила конкурентни постановки точно от лоялност и в защита на интересите на местния театър. В същото време не разполагаме със законов механизъм да спрем гостуването на театрални формации, които заплащат наем и сами организират турнетата си. Общината, чрез ДКС „Васил Левски”, бе организатор и домакин на няколко балетни и оперни постановки, тече и фестивалът „Сцена на вековете”, но търновският театър през този сезон няма оперни и балетни заглавия в своята програма и това не е конкурентна дейност”, каза още Даниел Панов и подчерта, че местната администрация не може да носи отговорност за мениджмънта, финансовите и кадрови решение на ръководството. Още повече, че от мандата на Христофор Йонов вече е изминала повече от година и половина и би следвало той да е наясно с проблемите в институцията, която оглавява.

За да изплати субсидията на театъра, община Велико Търново е нужно да сключи договор с министерството на културата, което е направено едва на 25 юни поради забавяне от страна на държавната институция. Театралите вече са получили общинско финансиране в размер на 14 400 лв., допълни инж. Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов