Пчеларите отчитат най-ниските добиви от близо 10 лета

Животът

31-07-2015, 18:02

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лоша е реколтата от мед тази година, виновни са температурите и пръсканията

Изключително лоша е реколтата от мед тази година в региона, съобщава Общинско радио Велико Търново. Може би една от най-ниските през последните 5-10 години. Това е в резултат от лошите атмосферните условия, от перманентните отравяния при третиране на селскостопанските култури от арендаторите и може би от нарушеното здравословно състояние на пчелите, повлияно от първите две причини. Такава е равносметката на Тодор Найденов, почетен председател на Областния съюз на пчеларите в старата столица.
Той все още няма обобщени данни за региона, но със сигурност реколтата е с 60-70% по-малко от миналогодишната.
Количеството мед за продажба на едро ще е в много оскъдни количества. Ще има толкова, колкото да се задоволят потребностите в търговията на дребно. Това обаче ще оскъпи стоката. Цената на сладкия пчелен продукт   може би ще се вдигне с поне 1-2 лева на дребно, предполага Найденов.
„Годината тръгна много добре. Май месец имаше високи температури, които дадоха възможност на растенията да отделят достатъчно количество нектар. Пчелите събраха качествен мед тогава, най вече от акация. След това обаче, разликата между нощните и дневните температурни амплитуди стана много голяма. Вкупом с перманентното отравяне на летящите, си оказа влияние на събрания продукт. Дори и да падне малко дъжд, пчелите ще съберат само за себе си мед, но не и за стокова продукция”, допълва още почетният председател на Областния съюз на пчеларите във Велико Търново.
През август започва новата пчеларска година. Дотогава трябва да се извади последният мед от кошерите, летящите да се третират с нужните лекарствени средства и да се подхранят добре, за да презимуват пчелните семейства, дава още съвет пчеларят.  
По повод пръсканията на полето, извършвани от арендатори, пчеларите от цяла България вземат спешно мерки и водят непрестанно разговори с евродепутати и министри. Те налагат идеята за промяна на Наредба №15 по изискванията за Защита на растенията и искат там да е заложено нощно пръскане на посевите. Повод за това ще е и среща в края на август в Несебър, в която ще участват министърът на земеделието и храните Десислава Танева и евродепутатът Мария Габриел.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов