87-годишен свищовлия преплува Дунав

172 участници се включиха в масовото преплуване на Дунав при Свищов

Общо 172 участници се включиха в масовото преплуване на река Дунав при Свищов пише "Труд". Сред тях са били 104 плувци и 86 спасители и лодкари. Традиционната проява бе организирана от община Свищов за 58-и път.

Най-възрастният участник е 87-годишният Петър Цвятков от Свищов, който е инструктор по водно спасяване и почетен член на БЧК. Най-младият състезател пък е Михаил Дончевски от Свищов, който живее в Лондон, а най-малките момичета Марияна Събева на 8 г и Зорница Здравкова на 11 г.

Участниците е трябвало да преплуват близо километровия участък между румънския и българския бряг. За целта те са извозвани с военни платформи до румънската част на Дунав, откъдето стартира надпреварата.

Кметът на Свищов Станислав Благов е връчил плакети на всички участници, както и специални грамоти. Грамота за най-постоянен участник в преплуването е получил Михаил Качаунов от Велико Търново, който е преплувал два пъти състезателния участък. Две тричленни семейства от Павликени и Елена също са удостоени със специални грамоти. Традиционно всички участници получават топла супа на брега в местността „Паметниците“. Организаторите уточниха, че преплуването е било затруднено от силния вятър, придружен със слаб дъжд.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов