Участвалите в събора на Бузлуджа местни социалисти си пожелаха победа на изборите

Мисия

02-08-2015, 23:40

Снимка:

пресцентър БСП

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Победа на местните избори си пожелаха от Бузлуджа кандидатите за кметове, издигнати от БСП. Пред 50 000-ното множество в историческата местност рамо до рамо застанаха номинираните от социалистическата партия за кандидат-кметове на предстоящите местни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.

Над 1500 социалисти от Великотърновска област участваха в празника. Великотърновци бяха поведени от кандидата за кмет на Старата столица и областен председател на БСП - Валентин Ламбев. Заедно с тях бяха кандидатите за кметове на Горна Оряховица – Ангел Йорданов, на Свищов – Генчо Генчев, на Павликени – инж.Емануил Манолов, на Лясковец – Петър Зангов. Честването уважиха настоящите успешни кметове на БСП в Полски Тръмбеш – Георги Чакъров и в Сухиндол – инж.Пламен Чернев. Социалисти от Златарица и Елена, където предстоят общинските конференции, също участваха в празника.

В традиционното честване на 124-годишнината от създаването на организирано социалистическо движение в България на Историческа поляна под паметника Бузлуджа се събраха 50 000 членове и симпатизанти на БСП, привърженици на лявата идея. На поляната сред хората бяха и членове на ръководството на БСП, председателите на партиите от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, членове на Младежкото обединение в БСП, 105-годишният Асен Костов – най-възрастният социалист в Европа и др. Официален гост бе кметът на Калафат – Мирча Гуца.

"Всички вие - работници, учители, лекари, сте истинската България, заради която ние тръгваме за спечелване на местните избори. От тук тръгваме на поход към местните избори". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред събралите се над 50 000 привърженици на лявата идея под паметника на Бузлуджа. Той допълни, че през последните 25 години, в различни лаборатории са създавани лъскави и напудрени проекти с единствената цел да убедят хората, че не са важни политиката и партиите, че "да продаваш политика и прах за пране е едно и също и, че няма значение ляво или дясно". "Десетки хиляди сме тук, за да кажем от този връх, че има значение ляво или дясно, има 124 години значение", продължи лидерът на социалистите. 

По думите му българският социалист е част от онова, което партията е изграждала и строила и младите трябва да бъдат горди, че членуват в нея. " Днес БСП излиза с гордо вдигната глава от тази една година, защото тя организира атаката на заробващия външен дълг от 16 млрд., тя отстоява правата на българина за здравеопазване, което не разделят хората на социално значими и социално незначими, защото ние, социалистите, казваме, че по-добре по-справедливо облагане, отколкото увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 години  в страната, в която има най-ниска продължителност на живота", категоричен бе Миков. Той добави, че левицата предлага лява политика на местно и национално равнище, защото регионалните диспропорции са убийствени, демографската криза съсипва перспективите пред страната и обикновения българин, неравенствата между 1% и онези 99% обикновени българи са тежки и водещи към безпътица.

„БСП е жива 124 години, защото ви има вас. Всеки един от вас с надеждата, вярата, личния принос и битките, които изнася във всяка кампания за БСП и за нашата кауза. Благодаря ви от сърце“. С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев се обърна към хилядите симпатизанти на лявата идея. Той подчерта, че БСП е партията, която дава надежда за бъдеще, защото има голям опит и поглед напред. „Това, което виждаме днес в България не може да не плаши. Виждаме едно управление на сделката и статуквото. Управление, което е създадено не да решава проблемите на хората, а да консумира власт и да разпределя икономически и политически интереси“, коментира той. Според него, както навсякъде в Европа, така и в България, десните управления изпускат най-важното нещо, а това е човекът. „Обикновеният, нормален човек, който трябва да получи защита и перспектива, защото за нас социалистите в Европа и по света правото на живот, дом, работа, достойно заплащане, достъп до здравеопазване и образование са свещени“, допълни той. Лидерът на ПЕС поясни, че това е същността на лявата идеята и тя никога няма да се промени. „Социалистическата идея и БСП винаги ще са нужни на България“, каза още Станишев.

Голяма част от издигнатите до момента кандидати за кметове на обкини в страната бяха на сцената по време на мигинта. 32-ма кандидат-кметове с изумителен управленски стаж ще участват в изборите наесен. ”Важно е да се обединим в подкрепа на нашите кандидати, особено в местата, където те са млади или нови”, каза Атанас Мерджанов, който представи кандидатите. По думите му над 62% или 52 от утвърдените до момента се борят за своя първи мандат. Говорителят на БСП подчерта, че желанието на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за обновление в местната власт се доказва и от това, че 18 от претендентите до сега не са заемали длъжности в органите за местно самоуправление, а 96 от кандидатите за кметове на общини са завършили поне 1 висше образование и 37 % от кандидатите за кметове са под 45 години.

Какво означава да бъдеш кмет-социалист обясни сегашният градоначалник на община Троян Донка Михайлова. По думите й да бъдеш ляв кмет означава да работиш всеотдайно за общината си, да търсиш справедливост в живота на всеки човек, да имаш ясни и постижими цели и да познаваш живота на хората, защото без това няма как да им помогнеш.

Изненадата на Бузлуджа тази година в синхрон с топлото време бе създаденото специално за случая „Социалистическо пиво”.

В края на митинга, под звуците на "Моя страна, моя България" с развети знамена и на крака множеството посрещна  председателят на БСП Михаил Миков, който слезе от сцената, за да се ръкува с хората.

По-рано през деня председателят на БСП Михаил Миков поднесе цветя на Барелефа „Основоположници на социалистическото движение”, паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско – Севлиевския отряд. Там той връчи и членски електронни карти на новоприети млади социалисти. Сред тях бе и бъдещата майка Радослава Николова от Лясковец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов