Арменската църква моли Велико Търново да признае съществуването на техен храм в наш частен имот

Животът

03-08-2015, 07:14

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Арменски духовници се борят за стария си храм във Велико Търново, съобщи в-к "Труд".

Днес от духовния център са запазени само неговите основите. Те обаче се оказват разположени върху частен имот, където има планове за строеж, разкрила е пред изданието великотърновският адвокат Спаска Бенчева. По документи старата църква се оказва изчезнала – тя съществува в кадастралния план на Велико Търново от 1907 година, но липсва в картата от 1999 г. Тогава имотът, където се е намирало духовното средище, е актуван като общински и през 2008 г. попада в частни ръце след заменка.

До кметството вече са изпратени документи, с които Арменската апостолическа църква моли да се признае съществуването на храма и да не се вдига строеж. Общественици от старата столица припомнят, че над арменската църква има имот, който принадлежи на Преображенския манастир и предлагат върху двата терена да се създаде общ културен комлекс.

Адвокат Бенчева разказа, че след като теренът става частна собственост, в него започва да се копае. Тогава се разкриват останки от църквата с над 20 погребения. Бившият Национален институт за паметниците на културата спира дейността, а на място идват археолози. Екипът на доц. Хитко Вачев действително установява наличието на стар храм, който впоследствие археологът описва в книга. Цървката е била дървена, а първите сведения за нея са от 1685 г. Съществува до XIX век и се наричала „Успение на Света Богородица”. Преди да стане арменска, тя е била използвана от католиците и е принадлежала към Дубровнишката колония.

Че частният имот е бил стар храм, доказват и други документи – турско съдебно решение от 1753 година, първият кадастър на Велико Търново от 1907 г. и първият търновски пътеводител от 1893 г.

Частните инвеститори също искат да запазят археологичеката находка, а в тази насока е и издадено от Националния институт за паметниците на културата /днешен Институт за недвижимо културно наследство/ предписание. Дори на мястото да се вдигне сграда, в приземните й етажи ще бъдат експонирани както останките от арменския храм, така и разкритите погребения. Подобни компромисни решения вече има в София.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов