Ще контролират по-изкъсо добива и извозването на дървесина

Мисия

04-08-2015, 20:12

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Във Великотърновска област се подготвя план за по-висок контрол при добива и извозването на дървесината от държавните, общинските и частните гори, съобщи БТА. 
Работна група с представители на институции и местна власт ще подготви план с конкретни действия и срокове, чиято цел ще бъде ограничаване на безразборно извозваната дървесина както по полските, така и по асфалтовите пътища, каза на пресконференция областният управител проф. Пенчо Пенчев. 
На проведената по негова инициатива среща е станало ясно, че от началото на годината на територията на Регионалната дирекция по горите, която обхваща Великотърновска и Габровска области са одобрени 4600 разрешения за сеч върху общо 130 хиляди имота, а издадените наказателни актове са били 335. 
Ресурсът с който разполагат контролните органи не е достатъчен за извършването на превантивни действия, посочи областният управител. 
Той отбеляза, че от началото на летния сезон съвместно с ОД на МВР са извършени множество внезапни проверки и са разкрити нарушения за нерегламентиран превоз на дървесина. 
Представителите на общините изразиха тревога за бъдещото състояние на нови пътища, изградени със средства по различни национални и европейски програми, след като по тях продължат да се предвижват тежкотоварни автомобили, натоварени с дървесина.
Протоколът от срещата и предложенията за по-високи санкции за нарушителите и необходимите законодателни промени ще бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, каза проф. Пенчев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)