По-малко са случаите на деца, жертви на трафик

Мисия

11-08-2015, 05:27

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Намаляват случаите на деца, жертви на трафик. Това съобщи пред Радио „Фокус” – Велико Търново Наталия Петкова, управител на Кризисния център във великотърновското село Балван.

 Тя посочи, че от началото на календарната година при тях е настанено само едно дете, жертва на трафик. То е било репатрирано от Швеция. Докато през календарната 2014 година настанените в Центъра деца са били седем. Наталия Петкова съобщи, че в центъра постоянно получават обаждания от лица, станали жертви на трафик на хора. Тя обаче обясни, че те първо трябва да се свържат с Отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”, които от своя страна ги настаняват в Кризисния център.

 Наталия Петкова посочи, че дейностите, които се развиват в центъра, са за задоволяване на базисните нужди на децата. Те са терапевтични – предварително планирани сесии с психолог, насочени към изграждане на доверителни отношения, откриване и споделяне на преживяното, преживяване на травмата, стабилизиране на емоционалното състояние, изграждане на нов изглед за бъдещето и алтернативи за бъдещото развитие. Също така дейностите са и занимателни. Те могат да се изразяват чрез рисунки и колажи, като децата изразяват чувствата и преживяванията си. Друга услуга, която предоставя центърът, е социална рехабилитация. Тя е групова или индивидуална работа по предварително планирани теми за придобиването на различни социални умения чрез специално организирани тренинги. Също така центърът извършва дейности, насочени и към организиране на свободното време на децата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов