Прокуратурата е внесла в съда обвинение срещу кмет и двама от екипа му

Крими

11-08-2015, 22:18

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Апелативният съд във Велико Търново отказа да възстанови на работа градоначалника, който бе отстранен от длъжност

Разследването срещу кмета на Тетевен Милен Милев приключи и прокуратурата го прати на съд, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от сайта "Правен свят". Градоначалникът е обвинен в длъжностно присвояване и престъпление по служба във връзка с нагласени конкурси за доставка на храни в общински заведения, от които община Тетевен е ощетена с близо 370 000 лева, посочват от прокуратурата.

Подсъдими с Милев ще са заместникът му Детелин Пърлев и главната счетоводителка на общината Ирена Тихолова. В хода на разследването, което започна през пролетта на м.г., от държавното обвинение установили, че Милев е присвоил и пари на Общинска фондация "Тома Васильов", в качеството си на председател на Управителния съвет на фондацията, заради което му е повдигнато и второ обвинение. Въпреки че парите са върнати, по това обвинение Милев може да получи от 3 до 10 години затвор, ако вината му се докаже.

Разследването срещу Милев и Пърлев миналата година започна, след като от прокуратурата установили, че двамата са ощетили общината, като са прекратили предсрочно договор за доставка на хранителни продукти за общински заведения и са провели процедура по закона за обществените поръчки, която била спечелена от близка до кмета на общината фирма.

Целта била да се набави облага за фирма "Ярис" ЕООД –Ловеч, свързана с Биляна Василева, която пък е сочена за приятелка на кмета. Василева също е изпратена на съд по обвинение за престъпно ползване на преправени документи, свързани с опорочената обществена поръчка.

Зам.-кметът Детелин Пърлев е обвинен и за извършени документни престъпления - съставил неистински официални документи – 696 заповеди, 8 договора, удостоверяващи прехвърляне право на собственост и 3 договора за учредяване на други вещни права. Главната счетоводителка Ирена Тихолова е обвинена в престъпление по служба, защото спомогнала фирма "Ярис" да спечели обществената поръчка.

Делото срещу четиримата ще се гледа в Окръжен съд – Ловеч, който е насрочил заседанията за 15, 16 и 19 октомври.

Само преди ден Апелативният съд във Велико Търново отказа да възстанови Милев на поста му, след като миналата година той беше отстранен от длъжност.

 
 
 
 
 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов