Министър Танева откри обновената изложбена зала на Стражица

Мисия

16-08-2015, 06:00

Снимка:

община Стражица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

На Голяма Богородица градът отбеляза своя празник

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева уважи празника на град Стражица. Всяка година той се отбелязва на 15 август, когато Православната цъpквa пoчитa пaмeттa нa Бoжиятa мaйкa.

Навръх празника министър Танева, на Стражица инж. Детелина Борисова и директорът на местната художествена галерия прерязаха лентата пред обновена изложбена зала в града.

На церемонията присъстваха народният представител Евгени Стоев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Областната дирекция по земеделие Йорданка Стефанова, гости от съседни общини.

Художествената галерия в Стражица пострада непоправимо по време на земетресението през 1986 г. Повече от четвърт век над 1000 произведения на изкуството се съхраняват в хранилища и съвсем малка част от тях са достъпни за посетителите. Като временен вариант има обособена изложбена зала, която чрез европейските средства създаде съвременни условия за постоянна експозиция.

„С обновената зала даваме възможност на посетители и гости на града да изпитат естетическа наслада при досега си с изкуството. Вече имаме модерно културно пространство в града, посочи в приветствието си кметът на града инж. Детелина Борисова.  Изложбената зала в гр. Стражица разполага с три отделни секции.

Тя бе ремонтирана, за да се експонира и представя в нея местното културно наследство. Проектът получи финансиране по мярка 313 от Стратегията за местно развитие МИГ „Лясковец – Стражица”, а стойността му е 53 146,48 лв.

Днес експозиционни витрини, табла с информация в текст, фотоси, карти и документи, представят пълноценно историята на община Стражица.

В отделни витрини може да се проследи историята в землището на Стражица от праисторията, тракийски селища, римски селища, епохата на Възраждане, църковно и просветно дело, занаяти и икономическо развитие, градинарско гурбетчийство и др. Посетителите в залата могат да получат изчерпателна информация за историческото минало на града и селата от общината от персоналния  достъп до електронния справочник, в който има информация за всички експонати, за историята на населените места на общината, могат да се разглеждат всички карти, както и да се наблюдават на екрана в изложбената зала чрез мултимедия. Ателието по керамика дава възможност на посетителите да се докоснат до миналото и изкуството. Практическата дейност в ателието ще се обвърже с обучителен и познавателен елемент чрез предходни лекционни занимания в областта на изкуството и историята. По проекта се изработиха и рамки за карти, което дава възможност на картините да се екпонират.

Директорът на галерията Валентина Стойнева представи рамкирани и експонирани шест картини на Васил Стоилов, като подчерта, че докато в Япония има музей на известния български художник, доскоро в Стражица картините му не са били показвани  поради липсващи условия за това. Във фонда на галерията се съхраняват ценни творби от стари майстори. В постоянната експозиция има още картини на Димитър Казаков- Нерон, родом от Стражица, нетипично платно на Владимир Димитров - Майстора, на Михалис Гарудис, Илия Петров и др. Колекцията е селектирана с вкус от известният български изкуствовед Атанас Божков.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов