Румен Стоичков представи творбите си в Елена

Велико Търново Лайф

17-08-2015, 12:12

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Журналистът разказа спомени и преживявания пред публиката

По инициатива на Хуманитарна дирекция към Община Елена, в Туристическия информационен център в града се проведе представянето  пред жителите и гостите на града книгите „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“ на журналиста Румен Стоичков. Книгите бяха представени пред гостите на събитието от самия автор.

Румен Стоичков е роден в София. Завършва Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ със специалностите „българската филология“ и „история“. През 1988г. постъпва на работа в БНР, където работи за Радио България, сутрешния блок и икономическа редакция на програма ”Христо Ботев”, за „Предаване за столицата” , „12+3” по програма „Хоризонт”, дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт” .  Автор е на стотици материали и репортажи за малки градчета и села, манастири, рухващи църкви, домове за стари хора, психиатрични клиники, читалища, сиропиталища, за хора с умствено изоставане, физически увреждания и др. Основната му цел е да покаже проблемите в места, които държавата и местната власт са забравили, че съществуват, да посочи път, по който могат да бъдат решени тези проблеми, да укори, да предизвика обществена дискусия, да помогне. Под вниманието  му попадат и диаспорите ни Румъния, Сърбия, Австрия, Молдова, Украйна, Албания и др., търсещи близост с Татковината.

Представените книги съдържат 150 репортажа и 850 цветни фотографии, дело на автора.

В книгата „Преди забравата“ десетина от репортажите носят очарованието на патриархата, на съхранената българщина, разпиляна из Балканите. Става дума за българите от Бесарабия, за гагаузите, за банатските българи от с. Бело блато, за живеещите в Западните ни покрайнини, за онези от с. Извоареле в Румъния, за почти стопилите се в Северна Гърция, за емигрантската колония в Австрия. Все отломки от българския род.
В останалите материали, подредени пак по географски принцип, се разказва за условията на живот в малките селища като Оряхово, Хисар, Лом, Клисура, Вършец, Брацигово, Трън, Ихтиман, Априлци, Перущица, Сливница, Малко Търново, Тетевен, Троян и др. Авторът е надникнал и в селата Белеврен, Радовци, Фролош, Цървище, Ковачево, Мезек, Лесковец, Превала, Горни Дъбник, Дуранкулак, Нови хан, Ичера и много други, някои от които са на изчезване от картата на България. В очерците се преплитат спомени за наследеното от предците, за вградените в битието на хората легенди и обичаи. В тях се долавят и надежди за бъдещето, свързани с възстановяването на храм, маркирането на туристическа пътека, създаването на къщи за гости и атракции за любителите на селския туризъм.

Втората му книга носи името „Из стръмнините на България“ . Тя е своеобразно продължение на „Преди забравата“. Авторът я нарича така, защото в многото си бродения из малки селца и градчета осъзнава, че там някъде, в пределите на планините, възвишенията и височините има огромно богатство. Богатството на родината ни. Църквите, манастирите и параклисите,крепости и стражеви кули, то е и във фолклора в песните за юнаци, хайдути, за невъзможната любов, за скръбта, за Света Богородица, Св. Архангел Михаил, Св. Георги и кой ли още не.

Повечето от творбите са поместени във вестниците „Новинар“, „Сега“, „Стандарт“, „Експрес“, а някои се публикуват за първи път. В тематичен план това е среща с преданията, легендите, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго селище в страната. Както и ориентир за своеобразно пътуване из историята и красотата на България.

На срещата Румен Стоичков разказа много интересни спомени и преживявания от някои от посетените села и местности. Към автора бяха отправени въпроси от събралите се хора, а от своя страна той обеща да отдели време, за да посети селата в еленска околия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов